Se spune că nimic nu este mai scump omului ca sănătatea propriilor ochi. Chiar şi aşa, fie că suntem la serviciu, fie în timpul liber, petrecem tot mai multe ore în faţa calculatorului sau ecranului telefonului fără să ne gândim o clipă că ochii noştri ar putea avea nevoie de o pauză sau de o îngrijire specială.
Majoritatea recomandărilor alimentare vizează obţinerea unei siluete de invidiat sau a unei inimi mai sănătoase, însă există alimente care pot contribui cu adevărat şi la sănătatea ochilor.
Acestea au drept component principal beta-carotenul, iar morcovul este probabil cel mai popular dintre ele. Alături de el sunt şi alte fructe şi legume, precum salata verde, citricele şi, în general, toate fructele viu colorate, în special cele mov. Aici sunt incluse afinele, murele, coacăzele, strugurii negri şi prunele. Acestea sunt bogate în vitamina C şi în antioxidanţi naturali, care ajută la menţinerea sănătăţii ochilor.
Potrivit dr. Eliza Avram, medic primar oftalmologie, consumul de struguri, afine şi morcovi poate contribui semnificativ la sănătatea ochilor. În plus, „suplimentele alimentare pe bază de extract obţinut din aceste fructe şi legume pot fi eficiente în corecţia optică în cazul miopiei”, adaugă medicul.
Oftalmologul recomandă protejarea ochilor prin limitarea orelor petrecute în faţa ecranului şi a cititului pe timp de noapte, la lumină artificială. De asemenea, trebuie evitat cititul foarte de aproape, deoarece ochiul face un efort de acomodare. Părinţii sunt sfătuiţi să-i supravegheze pe cei mici şi să nu-i lase să petreacă toată ziua în faţa unui ecran, mai ales că ei sunt cei mai predispuşi miopiei.