Tiroida

Tiroida
12 Martie 2012
43997 accesări
71 comentarii

Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naştere, la pubertate sau după 60 de ani.

Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”, şi produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulaţia sângelui, apetitul şi nivelul de energie. Mai mult, tiroida acţionează asupra tonusului muscular, al zahărului şi al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. În cazul în care întâmpinaţi probleme cu funcţionarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.

CITEŞTE ŞI: Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală

Când apar afecţiunile tiroidei

Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producţia hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanşării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât şi al hipertiroidei, se poate observa prezenţa unei guşe şi îngroşarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcţiei glandei tiroide. În cazuri mai rare, ţesutul glandular poate creşte excesiv ceea ce determină apariţia de noduli care pot fi canceroşi. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian. Potrivit specialiştilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecţiuni tiroide decât bărbaţii.

Primele semne ale unei tiroide „leneşe”

Hipotiroidismul sau tiroida „leneşă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă şi distrug, în timp, ţesutul tiroidian. De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcţionează la capacitate normală şi îşi încetinesc activitatea. Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala şi epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de iniţiativă, apatia, pielea rece şi uscată, părul deteriorat şi unghiile casante, imposibilitatea de concentrare.

CITEŞTE ŞI: Guşa nodulară, potenţial risc de cancer tiroidian

Totodată, bolnavii afectaţi de hipotiroidism prezintă o intoleranţă la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive şi au pulsul scăzut. Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent şi cele care au peste 40 de ani, dar şi bărbaţii în vârstă de peste 65 de ani.

Cauzele şi simptomele hipertiroidismului

Glanda tiroidă mai poate fi afectată şi de secreţia exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice şi uşor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpiraţii abundente, flatulenţe şi balonări frecvente, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau căderea părului. Lăsată netratată, această boală poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, scăderea acuităţii vizuale sau chiar tulburări psihice.Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni.

CITEŞTE ŞI: Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată

O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parţială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate. De menţionat faptul că simptomele afecţiunilor tiroidei apar în timp şi se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

71 comentarii

13 septembrie
Ylljfh
Mpvjgb zefjdi

buy cheap voveran - purchase nimotop sale buy generic nimotop online

10 septembrie
Puzwre
Txesjn rhsmnm

buy mestinon without prescription - buy mestinon for sale order azathioprine 25mg online

6 septembrie
Zbpdkc
Yvdkar fjpksd

rumalaya tablets - buy shallaki tablets buy generic elavil

4 septembrie
Nliuws
Jnatxn tnlszo

diclofenac 100mg cost - aspirin buy online buy aspirin 75mg generic

28 august
Uskxpg
Dvehbe ippzzz

colospa 135mg cheap - order arcoxia 60mg generic buy pletal 100 mg online

28 august
Riklxb
Bxpfel ggjfjg

celebrex 100mg tablet - celecoxib 200mg over the counter cost indocin 50mg

24 august
Udholq
Nvfukz wsbnca

order probenecid 500 mg sale - benemid generic purchase tegretol without prescription

23 august
Fzjqms
Vhbhxo rdvphp

gabapentin 600mg for sale - motrin pill buy sulfasalazine 500 mg generic

19 august
Nbpqcd
Mtkmen whvdxt

order besivance generic - purchase sildamax sale order sildamax generic

6 august
Xbyucg
Uhasvm bfggxb

lasuna order online - buy lasuna buy cheap generic himcolin

12345...8
Articol publicat de Alexandra MALACHI