Tiroida

Tiroida
12 Martie 2012
43920 accesări
51 comentarii

Dereglările glandei tiroide sunt destul de des întâlnite mai ales atunci când organismul suferă transformări majore, cum ar fi la naştere, la pubertate sau după 60 de ani.

Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida este situată la nivelul bazei gâtului, chiar sub „mărul lui Adam”, şi produce hormoni cu rolul de a regla metabolismul. Aceasta este responsabilă de temperatura corpului, circulaţia sângelui, apetitul şi nivelul de energie. Mai mult, tiroida acţionează asupra tonusului muscular, al zahărului şi al colesterolului din sânge, al sistemului central nervos şi influenţează în special procesul de metabolizare a carbohidraţilor şi a grăsimilor. În cazul în care întâmpinaţi probleme cu funcţionarea corectă a acestei glande, efectele pot fi destul de severe.

CITEŞTE ŞI: Suferinţa bolnavilor de tiroidă. Operaţia este vitală

Când apar afecţiunile tiroidei

Problemele glandei tiroide sunt strâns legate de producţia hor-monilor tiroidieni. Dacă aceasta este prea mare, există riscul declanşării hipertiroidei, iar dacă este prea mică, poate apărea hipotiroida. Astfel, o glandă tiroidă care nu este suficient de activă va duce la hipotiroidism, o problemă mult mai răspândită decât hipertiroidismul. Cu toate acestea, atât în cazul hipotiroidei, cât şi al hipertiroidei, se poate observa prezenţa unei guşe şi îngroşarea gâtului, ceea ce indică anomalii ale funcţiei glandei tiroide. În cazuri mai rare, ţesutul glandular poate creşte excesiv ceea ce determină apariţia de noduli care pot fi canceroşi. Se estimează că aproximativ 1% din cancerele diagnosticate sunt cazuri de cancer tiroidian. Potrivit specialiştilor, femeile sunt de până la opt ori mai expuse la afecţiuni tiroide decât bărbaţii.

Primele semne ale unei tiroide „leneşe”

Hipotiroidismul sau tiroida „leneşă” apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni. Cea mai frecventă cauză a acestei boli este tiroidita Hashimoto, o afecţiune în care sistemul de apărare al corpului produce anticorpi care atacă şi distrug, în timp, ţesutul tiroidian. De cele mai multe ori, în caz de hipotiroidism, organele nu mai funcţionează la capacitate normală şi îşi încetinesc activitatea. Printre semnalele care ar trebui să vă dea de bănuit sunt oboseala şi epuizarea fizică, acumularea de kilograme, lipsa de iniţiativă, apatia, pielea rece şi uscată, părul deteriorat şi unghiile casante, imposibilitatea de concentrare.

CITEŞTE ŞI: Guşa nodulară, potenţial risc de cancer tiroidian

Totodată, bolnavii afectaţi de hipotiroidism prezintă o intoleranţă la temperaturi scăzute, au tulburări de memorie, dureri musculare, colesterolul ridicat, sunt depresive şi au pulsul scăzut. Persoanele care prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi sunt cele care au antecedente familiale cu boli tiroidiene, femeile care au născut recent şi cele care au peste 40 de ani, dar şi bărbaţii în vârstă de peste 65 de ani.

Cauzele şi simptomele hipertiroidismului

Glanda tiroidă mai poate fi afectată şi de secreţia exagerată de hormon tiroidian, ceea ce duce la hipertiroidism. Simptomele acestei boli sunt destul de caracteristice şi uşor de depistat, precum nervozitatea accentuată, tulburările de somn, oboseală musculară, scădere în greutate, transpiraţii abundente, flatulenţe şi balonări frecvente, creşterea frecvenţei bătăilor inimii sau căderea părului. Lăsată netratată, această boală poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, scăderea acuităţii vizuale sau chiar tulburări psihice.Pentru tratamentul hipertiroidismului, doctorul vă poate recomanda medicamente specifice care au rolul de a opri producerea excesivă de hormoni.

CITEŞTE ŞI: Tiroida autoimună - un diagnostic grav anunţat de kilograme în plus şi pielea uscată

O altă metodă de a vă vindeca permanent de această boală este îndepărtarea parţială sau totală a glandei, dar numai în cazul în care tratamentul nu a dat rezultate. De menţionat faptul că simptomele afecţiunilor tiroidei apar în timp şi se dezvoltă încet, în mai multe săptămâni sau luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

51 comentarii

21 mai 2013
Georgiana

Buna am 17 ani si cand eram mica am avut hipotiroidism,m-au tinut in tratament 3 ani de zile,de atunci nu am mai avut probleme dar acum am cam 80% din simptomele descrise mai sus de dv precum o umflatura aici la gat chiar sub ''marul lui adam'' senzatii de sufocare si usoare probleme cu bataile inimii,stare de oboseala mai mereu,lipsa de concentrare si usoare pierderi de memorie iar de slabit slabesc mai mereu dar nu stiu de ce,nu am fost niciodata grasa nu am depasit niciodata 60 de kg la 1.70 cat am eu,dar oricat as manca tot slabesc incontinuu cam brusc as pune eu acum spre ex am 57 de kg,sunt speriata,oare iar am probleme cu tiroida,as vrea si eu un raspuns sigur si urgent ce analize trebuie sa fac si unde,trebuie sa ma duc cu trimitere de la medicul de familie la policlinica la endocrinologie? Spuneti-mi va rog ce anume trebuie sa fac sunt foarte speriata!!!!!! Multumesc anticipat.

21 mai 2013
Georgiana

Buna am 17 ani si cand eram mica am avut hipotiroidism,m-au tinut in tratament 3 ani de zile,de atunci nu am mai avut probleme dar acum am cam 80% din simptomele descrise mai sus de dv precum o umflatura aici la gat chiar sub ''marul lui adam'' senzatii de sufocare si usoare probleme cu bataile inimii,stare de oboseala mai mereu,lipsa de concentrare si usoare pierderi de memorie iar de slabit slabesc mai mereu dar nu stiu de ce,nu am fost niciodata grasa nu am depasit niciodata 60 de kg la 1.70 cat am eu,dar oricat as manca tot slabesc incontinuu cam brusc as pune eu acum spre ex am 57 de kg,sunt speriata,oare iar am probleme cu tiroida,as vrea si eu un raspuns sigur si urgent ce analize trebuie sa fac si unde,trebuie sa ma duc cu trimitere de la medicul de familie la policlinica la endocrinologie?Spuneti-mi va rog ce anume trebuie sa fac sunt foarte foarte speriata!!!!!! Multumesc anticipat.

30 aprilie 2013
carolina

am aflat ca am glanda teroida de 2 saptamini si azi ma supara in git ,cind misc din git sau inghit, simt parca am ceva, parca mi sa oprit un os in git. exista asa sinctoma? sau glanda teroida se afla numai ixterior sub pele?

25 aprilie 2013
flori

ce analize trebuiesc facute pt glanda tiroida ? si dupa as vrea sa merg cu ele la un medic endocrinolog ?

25 aprilie 2013
Andreea Nastase

Buna ziua tuturor, Toata lumea se intreaba ce inseamna boala tiroidiana. Glanda tioida este cea mai importanta din organism si se afla la baza gatului. Ea este responsabila in reglarea metabolismului. Problemele tiroidei se leaga de productia hormonilor tiroidieni. Atunci cand glanada nu produce suficienti hormoni sau produce mai multi decat este nevoie apar si bolile. Chiar daca bolnavii care afla ca sufera de o boala tiroidiana se feres sa ajunga la medic de teama, aflati ca un consult si o ecografie sunt esentiale pentru un diagnostic corect. cat priveste tratamentul, acesta este stabilit de medicul emdocrinolog dupa ce pacientul trece printr/o serie de analize de sange. Simptomele bolilor tiroidiene sunt oboseala sau epuizarea fizica, acumularea kilogramelor sau caderea in greutate brusca, pielea uscata, abdomenul proeminent, pulstulbura scazut, colesterol marit si pana la tulburari cardiace si neuropsihice in cazul bebelusilor afectati inca din timpul sarcinii prin aportul crescut de iod al mamei, sau la nastere, mai ales in cazul prematurilor.

17 aprilie 2013
sery

Buna seara! In urma unui consult la o dna doctor endocrinolog mi s&a spus ca am probleme cu glanda tiroida. Consultul in sine a constat doar printr&o palpare a gatului prim care mi s-a dat acest diagnostic. As vrea sa stiu ce anume imi indica mai exact daca am probleme cu glanda tiroida. Multumesc frumos!

8 aprilie 2013

e posibil sa fie un atac de panica sau o depresie...

3 aprilie 2013
viky

buna de 3 zile am aflat ca am glanda tiroida miam facut analize la singede t hormoni astept sa iau rezultatele daca e grava mai pot face copii pt ca mai imi doresc unul pt ca am doar 29 sunt inca tinara daca e de operat mai poate sa reapara sunt din calarasi unde sa merg sa ma tratez de glanda sa imi dea medicamentatia corespunzatoare ei

31 martie 2013
Voichi

Si eu sufar de hipotiroida ma snit mereu obosita

30 martie 2013
aurel

nu stiam ce semnifica glanda ,va multumesc

Articol publicat de Alexandra MALACHI