22 Ianuarie 2018
972 accesări
0 comentarii

Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare, de cele mai multe ori, la persoanele în vârstă. Aceasta produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament.

Aşa că, dacă aveţi în îngrijire o persoană cu boala Alzheimer, trebuie neapărat să vă obişnuiţi cu manifestări precum nelinişte, agitaţie, iritabilitate sau confuzie, cu care se confruntă bolnavii, de obicei, după amiaza sau seara. Totuşi, cercetătorii nu au descoperit de ce apar aceste manifestări, dar s-ar putea să fie legate şi de oboseala acumulată în timpul zilei, dureri sau depresie.

Se pare că modificările la nivelul creierului asociate bolii Alzheimer pot da peste cap ciclul de somn-trezire al persoanei bolnave. Cu toate acestea, există câteva strategii prin care puteţi face faţă sau chiar puteţi reduce aceste manifestări. În primul rând, reduceţi zgomotul, agitaţia şi numărul persoanelor din încăpere.

Apoi, ziua, ieşiţi cu bolnavul afară, la aer curat, întrucât expunerea la lumina naturală poate ajuta la restabilirea ciclului somn-trezire.

În acelaşi timp, ajutaţi bolnavul să efectueze activităţi fizice în fiecare zi, dar aveţi grijă că nici prea multă activitate nu este bună, pentru că poate fi obositoare, iar manifestările de seară pot fi mult mai rele. Înainte de toate, însă, nu serviţi persoana bolnavă cu cafea sau alte băuturi cu cafeină după-amiaza şi nici cu alcool.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU