Majoritatea copiilor au fost diagnosticați, măcar o dată în viață, cu bronșiolită, aceasta fiind una dintre problemele de sănătate des întâlnite la cei mici. De cele mai multe ori, principala cauză a acestei infecții respiratorii este virusul sincitial respirator.
Altfel spus, bronșiolita este o infecție respiratorie (mai precis a bronhiilor mici, cunoscute sub numele de bronhiole) frecvent întâlnită în perioada octombrie-martie.
Deși în cele mai multe dintre cazuri afecțiunea este una ușoară, nedepistată la timp și fără tratament corespunzător, ea se poate agrava și necesita spitalizare, ventilație și îngrijire intensivă. Deci, părinți, nu trebuie să uitați că printre consecințele pe termen lung ale acestei boli se numără și astmul bronșic, cu atât mai mult cu cât afecțiunea tinde să revină în primii doi ani de viață la aproximativ 30% - 60% dintre copii. Abia după cel de-al treilea episod de bronșiolită, într-un interval mai scurt de timp, se poate discuta despre riscul de apariție a astmului infantil. De știut, virusul care cauzează bronșiolita la copii se răspândește prin tuse, strănut, dar și prin contact direct (virusul poate rezista 30 de minute la nivelul pielii și chiar 6-7 ore pe obiectele pe care persoana afectată le atinge).
Cel mai adesea, bronșiolita se manifestă prin tuse seacă, febră ușoară, lipsa poftei de mâncare, nas care curge, dar și tulburări de somn. Spre deosebire de formele ușoare ale bolii, în cele mai grave pot să apară vărsături, dificultăți respiratorii, respirație șuierătoare, stare de agitație inexplicabilă, paloare sau chiar învinețirea extremităților.
„Episoadele de bronșiolită, cu acea respirație grea, șuierătoare, istovitoare pentru cel mic, trebuie tratate cu multă rigurozitate și trebuie investigate și din punct de vedere alergic. În general, acestea au avut, o evoluție favorabilă, sub tratament. La noi, în spital ajung formele mai severe, care necesită un tratament mai complex, dar multe dintre aceste infecții respiratorii virale se tratează în cabinetele medicilor de familie”, ne-a declarat prof.univ.dr. Valeria Stroia, medic specialist pediatru.