Din nefericire, tot mai mulți oameni sunt diagnosticați, în ziua de azi, cu boli de rinichi. Dacă aveți unul dintre următoarele simptome, atunci, este clar, trebuie să mergeți la medic. Boala de rinichi aduce, în primul rând, multă oboseală. Drept urmare, persoana afectată se simte tot mai lipsită de vlagă, începe să aibă probleme cu concentrarea. De ce? Când rinichii nu mai funcționează așa cum trebuie, impuritățile și toxinele se adună în sânge și dau o stare accentuată de oboseală și cum oxigenul nu mai ajunge la creier, apar problemele de concentrare.
Apoi, bolnavul începe să aibă probleme cu somnul și să aibă pielea uscată. Se știe că rinichii joacă un rol foarte important, ei eliminând excesul de apă și toxinele, în acest fel ajutând la crearea de celule roșii, fac oasele puternice și mențin nivelul normal de minerale în organism. Nu în ultimul rând, în cazul unei boli de rinichi, veți simți nevoia să urinați mult mai des. Așa că, dacă se întâmplă acest lucru, este un semn că sistemul de filtrare a rinichilor este compromis. În consecință, boala cronică de rinichi presupune o degradare progresivă și ireversibilă a funcției renale, de aceea prevenirea și diagnosticarea precoce devin obiective esențiale.
„De cele mai multe ori, boala este asimptomatică și câteodată este diagnosticată în stadii avansate. Mai mult decât atât, o persoană își poate pierde până la 90% din funcția renală, înainte ca primele simptome care indică boala cronică de rinichi să apară. Nu de puține ori, boala cronică de rinichi este asociată cu afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau obezitatea. De aceea, în cele mai multe cazuri se impune o abordare interdisciplinară în tratamentul acesteia”, a declarat dr. Gianina Gabriela Șotilă, nefrolog.
Principalii factori de risc sunt cei genetici. Totodată, trebuie precizat că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala cronică de rinichi decât femeile. De asemenea, vârsta înaintată, greutatea mică la naștere, sedentarismul, fumatul, dietele extreme (restrictive sau abuzive), creșterea grăsimilor în sânge, anemia, toate acestea favorizează apariția bolii de rinichi.
Pacienții sunt trimiși la medicul nefrolog atunci când la un examen de rutină, medicul de familie realizează că pacientul are valorile anumitor analize modificate, cum ar fi creatinina și ureea serică.
În același timp, este recomandat ca pacientul să ceară părerea unui medic nefrolog și atunci când apare o hipertensiune severă, chiar și atunci când acesta se află pe medicație antihipertensivă.
„În mod paradoxal, tensiunea este atât cauza de boală cronică de rinichi, dar poate fi și o consecință a bolii cronice de rinichi”, a mai spus medicul.