Fiecare dintre noi a avut, măcar o dată, o tensiune mai mare sau mai mică. Potrivit dr. Ana Sişu, medic neurolog, tensiunea arterială este acea presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate (tensiune arterială sistolică) şi atunci când inima se odihneşte (tensiune arterială diastolică). Aceasta se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg).
Aşadar, atunci când vine vorba despre diminuarea hipertensiunii arteriale ar trebui să ne impunem, în primul rând, să reducem consumul de sare, de calorii şi mai ales de grăsimi. Totodată, pentru păstrarea unei tensiuni cât mai bune, este necesar să introduceţi în dietă mai multe vegetale, fructe şi proteine provenite din carne slabă.
Spre exemplu, laptele degresat sau cu un conţinut redus de grăsime ne furnizează necesarul de potasiu şi calciu, elemente asociate cu o tensiune arterială sănătoasă, mai ales dacă este fortificat cu vitamina D. La persoanele sănătoase, arterele sunt elastice, aşa că ele se pot relaxa şi îngusta păstrând fluxul sanguin în limite normale.
În ceea ce priveşte produsele lactate cu grăsime, acestea conţin niveluri semnificative de acid palmitic care blochează semnalul de relaxare a vaselor de sânge, determinându-le să rămână contractate, presiunea sângelui fiind mai ridicată. Specialiştii sunt de părere că şi sucul de afine are efect de reducere a hipertensiunii, deci consumaţi-le cu încredere.