Nu de puţine ori, tratamentul răcelii şi gripei de sezon implică administrarea de antibiotice. Deşi extrem de eficiente, aceste medicamente, care trebuie luate doar sub prescripţie medicală, distrug flora intestinală. Din fericire, există alimente care, odată consumate, contribuie la restabilirea echilibrului de bacterii bune din intestin.
Iaurtul este poate cel mai cunoscut dintre ele. Datorită conţinutului de probiotice, acesta ajută la formarea florei intestinale după tratamentul cu antiobiotice. În plus, „bacteriile lactice din iaurt contribuie la buna funcţionare a digestiei”, declară prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
De asemenea, în medicina tradiţională, ceaiul de măceşe ajută la restabilirea echilibrului florei intestinale, fiind util în combaterea oricărei tulburări digestive. Totodată, datorită conţinutului de vitamina C, ceaiul de măceşe stimulează imunitatea şi protejează organismul împotriva răcelii şi gripei.