Aveţi obrajii roşii? Cuperoza este o boală a pielii care se caracterizează prin înroşirea pielii şi existenţa unor vinişoare roşii vizibile. Cel mai des, aceasta apare pe obraji, nas şi bărbie. Specialiştii susţin că mai vulnerabile sunt persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, cei care fac puţină mişcare fizică, precum şi femeile aflate la menopauză.
De cele mai multe ori, cuperoza este întâlnită la femei. Potrivit dr. Alina Dumitru, cuperoza este o afecţiune a pielii, care se manifestă printr-o înroşire cauzată de prezenţa unor vase dilatate, vizibile pe faţă. Este mai frecventă la persoanele cu pielea subţire sau cu o elasticitate scăzută a pereţilor capilari ai dermului. În mod normal, capilarele se dilată pentru a permite fluxului crescut de sânge să treacă, apoi revin la normal. Capilarele mai slabe nu au o problemă în a se dilata, însă nu mai pot reveni la forma iniţială. Tocmai de aceea apare roşeala pe piele. Pe lângă roşeaţa care apare cel mai frecvent de-a lungul nasului şi obrajilor, pielea este uscată şi foarte sensibilă.
De fapt, a precizat medicul, culoarea sângerie este permanentă şi poate fi însoţită de edem sau umflarea pielii. Practic, în momentul în care se dilată vasele de sânge apare reţeaua cuperotică, ce dă pielii aceea culoare roz-roşie care se accentuează la efort fizic, variaţii de temperatură rece-cald sau consum de alcool.
Principala cauză a acestei afecţiuni este elasticitatea scăzută şi circulaţia sanguină defectuoasă. Apoi, genetica poate fi o altă cauză, alături de factorii ce ţin de mediul înconjurător (căldura excesivă şi repetată la locul de muncă, expunerile la soare). În acelaşi timp, tratamentele cosmetice sau substanţele care ajung să irite tenul îşi pot pune amprenta pe sănătatea pielii. Deşi cuperoza este ereditară, temperaturile foarte joase pot spori, şi ele, riscul de dezvoltare al acestei afecţiuni. De asemenea, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau la vânt rece şi puternic subţiază treptat pielea, la fel ca şi înaintarea în vârstă. În apariţia cuperozei mai sunt implicaţi şi factorii endocrini (frecvent menopauza) şi afecţiunile gastro-intestinale: gastrite, colon iritabil, diaree, constipaţie, infecţii intestinale. Nu în ultimul rând, factori declanşatori pot fi şi alcoolul, tutunul, alimentele fierbinţi sau condimentele. Totodată, pielea afectată de cuperoză este adesea delicată şi sensibilă, de aceea trebuie evitată utilizarea apei fierbinţi sau foarte reci pe faţă, expunerea la soare, alcoolul, ţigările, alimentele picante, stresul. De asemenea, trebuie să se acorde atenţie hipertensiunii arteriale şi să se evite efortul intens desfăşurat în condiţii de căldură, variaţiile bruşte de temperatură, alimentele şi băuturile fierbinţi ori sedentarismul.
Pentru că nutriţia joacă un rol cheie în buna funcţionare a organismului, este indicat să beţi cel puţin un litru de apă pe zi şi mai ales să mâncaţi multe legume şi fructe. În plus, este foarte important să aveţi grijă de tenul vostru şi să folosiţi produse cosmetice naturale, fără ingrediente chimice agresive.