Din cauza conținutului ridicat de zahăr, curmalele sunt deseori evitate. Cu toate acestea, fructele la care ne referim astăzi, sunt pline de nutrienți, ceea ce le face o gustare excelentă când sunt consumate cu moderație. O persoană poate păstra curmalele proaspete într-un recipient etanș în frigider timp de mai multe luni și chiar mai mult timp în congelator. Atenție, însă! Nu ar trebui să mâncați curmale care au un miros acru, sunt foarte tari sau au zahăr cristalizat pe suprafața lor. Aceste semne pot indica faptul că curmalele s-au stricat.
Fructele de curmal sunt bogate în polifenoli, niște compuși antioxidanți care pot proteja organismul de inflamații și ajută la îmbunătățirea funcției creierului. Totodată, sunt bogate în fibre, numai o pătrime dintr-o cană de curmale asigurând 12% din necesarul zilnic de fibre al unei persoane. Pentru că sunt bogate și în potasiu, ele contribuie la construirea mușchilor și a proteinelor din organism, dar și la sănătatea oaselor. Curmalele conțin mai multe minerale, inclusiv fosfor, calciu și magneziu. Toate acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a preveni afecțiunile legate de oase, cum ar fi osteoporoza, dar sunt necesare, încă, mai multe studii pe oameni înainte de a se putea trage o concluzie relevantă. În plus, curmalele pot satisface pofta de dulciuri a unei persoane, oferind în același timp și nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B-6 și fier.