21iuniemediculraguseala134029234-1340292833
„Am un unchi în îngrijirea mea, fumător de la 14 ani şi fumează, nu se joacă. Are 59 de ani şi a fost destul de sănătos până acum. De câteva luni, sunt perioade în care îi dispare vocea pur şi simplu, dar spune că nu-l doare nimic. E convins că are cancer şi nu vrea să meargă la doctor. Dacă răguşeşte des, e musai să aibă cancer?” (Doina Sultana).
* * *
Într-adevăr, cel mai întâlnit tip de cancer în zona O.R.L. este cel laringian. Potrivit medicului primar Anca Sima, din cadrul Clinicii Homeomed, răguşeala prelungită este primul indiciu care trebuie tratat cu toată seriozitatea, nicidecum luat în… derâdere. Este adevărat că mai răguşeşte omul din când în când, însă dacă răguşeala nu se vindecă în circa trei săptămâni, vizita la medic nu trebuie în niciun caz amânată. Despre cancerul laringian, medicul ne-a explicat că în fazele de început, tratamentul presupune intervenţia chirurgicală pentru scoaterea tumorii sau cobaltoterapia (cu scopul de a distruge celulele canceroase). Mai târziu, tratamentul este doar chirurgical.
Cât priveşte simptomele în fazele mai avansate ale afecţiunii, acestea presupun tulburări de respiraţie şi de înghiţire. La fel de adevărat este că în majoritate covârşitoare, cei predispuşi la cancerul laringian sunt fumătorii înrăiţi.
Totuşi, pentru a şti exact despre ce e vorba (s-ar putea să fie doar o răceală mai puternică şi nimic mai mult!), specialista vă recomandă să vă adresaţi, în primul rând, medicului dumneavoastră de familie.