Contrar credinţelor, expunerea la soare nu ajută la tratarea acneei, ci doar face ca roşeaţa să devină mai puţin vizibilă o perioadă, odată cu bronzarea pielii.
Pe măsură ce bronzul se estompează, semnele acneei vor fi din nou prezente, iar ca urmare a expunerii la razele ultraviolete fără protecţie solară, persoanele afectate de acnee se pot alege cu pielea uscata, iritată sau arsă, ceea ce va favoriza agravarea acneei.
Totodată, lipsa protecţiei solare înseamnă şi creşterea riscului de apariţie prematură a ridurilor şi a cancerului de piele, mai târziu în viaţă.
„De menţionat că expunerea la soare, atunci când avem acnee activă, inflamatorie, cu papule roşii şi pustule inflamate, duce la apariţia de pigmentare post inflamatorie, manifestată prin pete pigmentate, care este dificil de tratat şi necesită peeling-uri şi tratamente supravegheate de medicul dermatolog”, atenţionează dr. Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog.
Dacă în unele cazuri, în urma expunerii la soare, acneea este atenuată, în alte cazuri, simptomele acesteia sunt exacerbate. De aceea, persoanele suferinde sunt sfătuite să se ferească de soarele puternic, să poarte pălării cu boruri mari şi să îşi menţină tenul uscat şi curat în permanenţă. Pe timpul verii, aplicarea machiajului este contraindicat persoanelor cu acnee.