În momentul în care spui, în această epidemie de coronavirus, că te doare puțin capul și ai un început de febră, toți se sperie. Totuși, avertizează dr. Marcela Banu, deseori, atunci când avem febră, poate fi și din cauza unei răceli. În același timp, febra poate reprezenta și semnul multor alte afecțiuni, care necesită un control medical de urgență.
Spre exemplu, febra poate avea legătură și cu o oboseală accentuată, chiar și fără depunerea unui efort semnificativ, infecții ale organismului care nu cedează, toate acestea pot fi însoțite de episoade de febră și transpirații nocturne.
De asemenea, ritmul alert în care trăim este o sursă permanentă de stres. Potrivit oamenilor de știință, stresul cronic, întâlnit la tot mai multe persoane, poate afecta producția de serotonină, hormon responsabil pentru buna funcționare a sistemului nervos. Din această cauză, pot apărea stări de anxietate, oboseală, lipsă de concentrare, dar și o creștere a temperaturii corpului, condiție medicală cunoscută drept febră psihogenă.
În același timp, bolile care afectează plămânii, precum pneumonia și virozele, se manifestă prin febră crescută, dar și blocarea unei artere pulmonare, cu un cheag de sânge, boală cunoscută drept embolie pulmonară, care are drept simptom febra, alături de respirația greoaie, transpirații abundente și durere în piept.