Cu toţii ştim că sarea folosită în exces nu poate fi decât dăunătoare organismului. În primul rând, a precizat nutriţionistul Ion Damian, sarea în exces duce la creşterea tensiunii, la creşterea în greutate, dar poate duce şi la poliartrita reumatoidă. Din păcate, orice reţetă am găti, tot trebuie să punem şi sare, pentru a avea gust. Practic, sarea potenţează gustul ingredientelor prin eliberarea unor molecule care le intensifică aroma. Pentru a echilibra aportul de sare, aţi putea, însă, să folosiţi câteva trucuri, în bucătărie. Spre exemplu, puteţi recurge la condimente şi ierburi aromatice. Apoi, oţetul are calitatea de a scoate în evidenţă anumite arome din mâncare şi poate fi folosit atunci când gătiţi anumite feluri de mâncare.
„Când spunem oţet, nu trebuie să cumpăraţi, neapărat, oţet obţinut din mere sau din vin. Pe piaţă, există o mulţime de alte tipuri de oţet sau, dacă nu vă plac cele din comerţ, puteţi face unul chiar acasă. Puteţi adăuga ierburi aromatice în sticlă şi, după un timp, veţi avea un condiment nou cu care să presăraţi mâncărurile. La fel ca în cazul oţetului, aciditatea citricelor poate scoate la suprafaţă aroma din mâncăruri. Lămâia, lime-ul sau portocala au un gust familiar, ceea ce le face uşor de folosit pentru a da gust bucatelor. În plus, ele pot fi folosite pentru sosuri în timp ce fierb sau înainte de a fi servite”, a explicat specialistul.
Totodată, brânza este sărată prin natura ei, aşa că este perfectă pentru potenţarea aromelor din diverse preparate. Pentru a avea pe masă o mâncare gustoasă, alegeţi sortimente tari, maturate, ca parmezanul. Nu în ultimul rând, usturoiul, ceapa, prazul sau arpagicul au rolul de a scoate în evidenţă aromele din mâncare.