Dismenoreea este o problemă comună pentru o mare parte dintre femei, referindu-se la durerile resimțite în perioada de dinainte și din timpul menstruației. Statisticile arată că jumătate din femeile care au ciclu menstrual regulat s-au confruntat, de mai multe ori de-a lungul vieții cu durerile menstruale. În timp ce pentru unele reprezentante ale sexului feminin, durerile pot fi ușoare, pentru altele disconfortul resimțit este chinuitor, ajungând să facă imposibilă desfășurarea firească a activităților de zi cu zi. Dismenoreea primară desemnează acele dureri menstruale care nu au un fundal patologic, fiind strict legate de activitatea ovarelor. În timp ce dismenoreea primară se rezumă la neplăceri de moment, cea secundară poate pune probleme serioase pentru sănătate, pentru că ascunde afecțiuni ale aparatului reproducător.
Posibile cauze ale dismenoreei secundare sunt: endometrioza, boala inflamatorie pelvină, tulburările hormonale, fibroamele uterine, utilizarea unui dispozitiv intrauterin etc. De-a lungul timpului, s-a constatat că dismenoreea este mai intensă în cazul primelor cicluri menstruale, care apar la pubertate și în general la adolescentele de până în 20 de ani.
Recomandarea specialiștilor este de a monitoriza durerile menstruale și de a vă prezenta la medicul ginecolog în cazul în care acestea devin severe sau persistă mai mult decât de obicei, pentru a vă asigura că nu e vorba de fapt despre ceva mai mult.