Anemia la adulţi este definită ca o scădere a nivelului de hemoglobină. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei. Din punct de vedere funcţional, se defineşte printr-o masă eritrocitară insuficientă pentru asigurarea unei cantităţi adecvate de oxigen ţesuturilor, potrivit medicului specialist dr. Elena Ghiţă care ne va explica particularităţile anemiei feriprive.
„La persoanele sănătoase, aproximativ 10% din fierul alimentar este absorbit (în jur de 1 mg/zi) la nivelul duodenului şi jejunului proximal. Rezervele totale de fier ale organismului sunt de 4 g. În jur de 1 mg de Fe/zi se pierde prin materiile fecale, urină, transpiraţii şi descuamarea celulelor de la nivelul pielii şi tractului digestiv. Deficitul de fier este mai frecvent la femeile aflate la vârsta reproducerii, deoarece pierderile menstrale ajung la 20mg Fe/lună, iar în sarcină, prin transferul de la mamă la făt, se mai pot pierde încă 500 - 1000 mg Fe”, spune dr. Elena Ghiţă, specialist hematologie, Medstar General Hospital.
Cauzele deficitului de fier pot fi şi de natură genitală, pe fondul unor menstruaţii abundente şi prelungite (menoragie). Anemia poate fi cauzată şi de probleme la nivelul tractului gastrointestinal: esofagita, varicele esofagiene, hernia hiatală, ulcerul peptic, boala inflamatorie intestinală, hemoroizii, cancerul gastric, colorectal, teleangiectazia hemoragică ereditară, la care se adaugă şi malabsorbţia favorizată de gastrita atrofica şi rezecţia gastrică.
Anemia feriprivă poate apărea şi în sarcină, în perioada de creştere, la persoanele care ţin dietă, vegane sau vârstnici, atunci când există probleme ale sistemului genito-urinar (sângerări urinare - hematuria) sau în cazul donatorilor de sânge etc.
„Evaluarea pacientului include istoricul pacientului - reevaluarea potenţialelor surse de sângerare, pierderile menstruale (cuantificarea poate fi dificilă), tratamentul urmat - consumul de medicamente antiinflamatorii (aspirină, ibuprofen, ketonal, diclofenac) şi istoricul medical - intervenţii chirurgicale in special gastrice”, menţionează specialistul.
Simptomele anemiei includ paloarea tegumentelor şi mucoaselor vizibile (conjunctive, buze, mucoasa sublinguală), de diferite nuanţe. Tulburările cardiovasculare: palpitaţii, jenă precardiacă (angină în caz de afectare coronariană preexistentă), tahicardie, hipotensiune arterială.
Tulburările nervoase: astenie, oboseală fizică şi psihică, cefalee, ameţeli; şi senzoriale: de vedere (pete negre în câmpul vizual, vedere înceţoşată), acustico-vestibulare (vertij, ţiuituri în urechi).
Metode de tratament
Cel mai simplu, sigur şi ieftin tratament este Fe administrat oral. Cel mai frecvent se administrează Fe elemental 150-200 mg/zi. Administrarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier pot corecta majoritatea cazurilor de anemii din lipsa de fier. Medicamentele se iau de obicei o dată sau de două ori pe zi. Pentru a beneficia foarte mult de efectul lor, este recomandat să se ia împreună cu vitamina C (acid ascorbic) sau suc de portocale. Vitamina C ajută la absorbţia în organism a fierului. Majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine în câteva zile după începerea tratamentului.
Chiar dacă starea clinică se îmbunătăţeşte, trebuie să se continue administrarea pentru încă câteva luni pentru a reface depozitele de fier. Câteodată, este necesară o perioadă de 6 luni de tratament până când nivelul fierului intră în normal. Dacă sindromul anemic este sever, se administrează iniţial transfuzii de sânge şi apoi suplimente de fier.
„De reţinut că anemia feriprivă nu este o boală, este un simptom şi întotdeauna trebuie identificată şi tratată cauza. Nu toate anemiile apar prin lipsa fierului, deci este recomandat să nu se administreze preparate de fier fără a consulta un medic, deoarece acest lucru ar putea să întârzie stabilirea unui diagnostic pentru o problemă gravă, precum cancerul de colon sau ulcerul. Nu se administrează preparate de fier înainte de două ore de la ingestia de antiacide sau anumite alimente (ceai, lapte, cafea)”, avertizează medicul specialist.
Printre alimentele bogate în fier se numără: carnea (în special ficatul de vită), ouăle, pătrunjelul, toată gama de cereale, stafidele, fasolea şi smochinele. Efectele adverse ale tratamentului cu Fe apar la 10-20% din pacienţi şi constă în tulburări gastro - intestinale (balonare, greţuri, constipaţie, diaree).
„În caz că aceste efecte apar, se încearcă scăderea dozei la o dată pe zi, administrarea după masă sau, în caz de intoleranţă, schimbarea preparatului de Fe, administrarea intravenoasă. Aceasta din urmă se realizează şi la persoanele la care se doreşte suplimentarea rapidă a rezervelor, în sarcină sau preoperator”, conchide specialistul.