20100309-woman-eating-happy-600x411
„Nu-mi dau seama din ce cauză, când mănânc, am senzaţia că nu pot să înghit ca lumea, că mă înnec, apoi mă apucă tusea şi abia mai scot o vorbă. Dureri nu am, dar sunt puţin îngrijorată de situaţie, e şi jenant până la urmă…” (I. Răduică, 39 ani).
Doamnă Răduică, simptomele pe care le-aţi prezentat indică o posibilă dificultate de deglutiţie (înghiţire), despre care dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, ne-a spus că, pentru majoritatea persoanelor nu pune probleme. Abia dacă greutatea de a înghiţi bolul alimentar se manifestă la fiecare masă, este considerată o boală, chiar gravă, care trebuie să fie tratată corespunzător şi mai ales la timp.
Referitor la disfagie (dificultate de înghiţire ocazională), specialista precizează că în astfel de situaţii nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, aceasta declanşându-se când persoana mănâncă prea repede sau nu mestecă suficient de bine hrana. În schimb, în cazul deglutiţiei permanente, lucrurile se complică, bolnavul având nevoie de mai mult timp şi de efort susţinut pentru a reuşi trimiterea alimentelor din cavitatea bucală în stomac. Mai mult, în aceste situaţii, pot să apară şi dureri, existând cazuri când bolnavii nu mai pot înghiţi deloc.
Nu contează vârsta
Din păcate, astfel de probleme pot să apară la orice vârstă, deşi boala este mult mai întâlnită la vârstnici. Cât priveşte cauzele, şi acestea pot fi diferite, iar tratamentul nu se poate aplica decât după ce au fost depistate. De aceea, specialista vă recomandă să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră de familie, care va şti cum să gestioneze, în continuare, situaţia de care vă plângeţi.