Credeaţi că cei mici nu pot fi depresivi? Specialiştii vă contrazic! Şi copiii pot deveni depresivi dacă în cadrul familiei lor sunt persoane care manifestă simptome specifice depresiei.
Aşa că, dacă observaţi că cel mic este trist, apatic, retras, nu comunică, are crize de agresivitate, este exagerat de sensibil, se îmbolnăveşte frecvent, este fricos, are schimbări bruşte de dispoziţie şi este nervos, ar trebui să mergeţi cu acesta la un control de specialitate. Iniţial, părintele trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a exclude orice afecţiune fizică, iar apoi, dacă cel mic este clinic sănătos, psihoterapeutul este următoarea oprire, pentru a determina cauza reală a acestui comportament. În unele cazuri aceste simptome sunt specifice depresiei, spun specialiştii.
„Copiii depresivi au în familie pe cineva depresiv, de cele mai multe ori, care le influenţează comportamentul. Copiii detectează această stare şi îşi însuşesc un anumit tip de comportament. Pe de altă parte, aceste simptome pot fi manifestate de copiii anxioşi, de aceea este necesar un consult medical, pentru diagnosticarea corectă. Pentru reechilibrarea emoţională a copilului, adultul trebuie să progreseze şi el emoţional, iar odată vindecat adultul, şi copilul îl va urma. Conflictele din familie influenţează negativ starea emoţională a copilului”, explică Monica Bolocan, psihoterapeut.