07 Martie 2022
1109 accesări
41 comentarii

De cele mai multe ori, sarcinile viitoarelor mămici evoluează fără niciun fel de probleme, dar, în cazul unei sarcini cu risc crescut, pot apărea o serie de complicaţii ce afectează fătul sau starea de sănătate.

În sprijinul acestor femei vine, în ziua de azi, medicina materno-fetală, care este dedicată îngrijirii pacientelor care se confruntă cu astfel de probleme, pe timpul celor nouă luni de sarcină. De exemplu, dacă aţi fost diagnosticată cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecţiuni ale tiroidei, obezitate, trombofilie, lupus, epilepsie ori alte afecţiuni pentru care urmaţi tratamente cronice, este nevoie de un astfel de control.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” le recomandă mămicilor să se prezinte la medic şi dacă au pierdut mai mult de două sarcini consecutiv sau dacă au avut un bebeluş afectat de o malformaţie. În toate aceste situaţii, se impune o discuţie cu un specialist în medicina materno-fetală, mai ales înainte de o nouă sarcină sau imediat cum aţi aflat că sunteţi însărcinată. „Împreună vom găsi soluţia pentru un bebeluş sănătos şi o mamă în siguranţă. Tocmai de aceea, se impune efectuarea unui screening combinat de trimestrul I, acesta reprezentând o evaluare precoce şi completă a sarcinii, urmând cu stricteţe protocolul Fetal Medicine Foundation din Londra, toţi specialiştii departamentului fiind acreditaţi FMF.Protocolul constă, practic, în prelevarea unei probe de sânge de la mamă, la 9-10 săptămâni de gestaţie, şi într-un examen ecografic foarte detaliat, între 11-13 săptămâni (evaluare morfologică complexă), inclusiv markerii pentru sindromul Down (translucenţa nucală, os nazal, valva tricuspidă, duct venos). Pe baza acestor date specialiştii noştri vor calcula riscul genetic, riscul pentru afecţiuni hipertensive sau naştere prematură. De asemenea, la aproximativ 12 săptămâni de sarcină, se poate constata deja dacă există defecte structurale importante, ca lipsa membrelor, defecte ale peretelui abdominal sau de tub neural (anencefalie, spina bifida)”, au explicat medicii. Apoi, în trimestrul al doilea se va face screening-ul anomaliilor congenitale, urmat de evaluarea morfologiei fetale, care se efectuează între 20 şi 24 săptămâni de sarcină, cu un accent deosebit pe evaluarea structurii şi funcţiilor cardiace şi cerebrale. Acesta cuprinde şi o reconstrucţie 4D a feţei copilului, iar toate imaginile vor fi oferite pe CD viitoarei mămici. După aceea, urmează ecografia Doppler, în trimestrul III, care apreciază starea de bine a bebeluşului dumneavoastră. În ceea ce priveşte diagnosticul invaziv al anomaliilor cromozomiale prin amniocenteză, în aceste cazuri, procedura se efectuează în condiţii de maximă siguranţă, cu o rată minimă de pierdere a sarcinii, şi este secondată de analize genetice complexe de tip QF-PCR, cariotip complet, cariotip molecular microarray CGH (cu posibilitatea de detecţie şi a afecţiunilor genetice). Nu în ultimul rând, pot fi efectuate proceduri de terapie fetală, intrauterin, care permit ameliorarea stărilor patologice ale feţilor. În plus, un control realizat la timp ajută la depistarea genomurilor exogene în lichidul amniotic (citomegalorvirus, Rubella, Toxoplasma), dar şi a infecţiilor congenitale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU