Dacă până în prezent, existau propuneri la noua lege a Sănătăţii ca instituţiile spitaliceşti să fie organizate ca fundaţii, Ministerul Sănătăţii a decis să renunţe la această idee. „În urma conotaţiilor mai puţin pozitive pe care le-am primit din partea participanţilor la consultările despre proiectul de act normativ, am decis că este mai înţelept să încercăm să definim o nouă formă de organizare pentru spitale”, a declarat dr. Călin Alexandru, directorul Direcţiei de Politici Publice din Ministerul Sănătăţii, prezent, ieri, la Constanţa.
Acesta a precizat că unităţile sanitare publice nu pot fi nici societăţi comerciale şi nici nu pot fi confundate cu asociaţii non-profit sau fundaţii, deoarece spitalul trebuie definit ca o instituţie de sănătate cu o autonomie financiară şi managerială cât mai mare. „Managerul spitalului trebuie să îşi poată gestiona singur resursele umane, să poată să facă angajări, să poată să negocieze salariile, să poată stabili structura unităţii pe care o conduce, fără alte aprobări în acest sens de la autorităţile centrale”, a declarat reprezentantul MS.
Proiectul noii legi a Sănătăţii mai propune ca salarizarea să nu se mai facă după grila actuală, ci după alte criterii, cum ar fi importanţa şi calitatea muncii pe care angajatul respectiv o desfăşoară. „Nu considerăm că este normal ca un medic care are o singură operaţie pe lună să fie plătit la fel ca un medic care face o sută de operaţii pe lună, doar pentru că au aceeaşi vechime”, a adăugat Călin Alexandru.