14 Septembrie 2015
1205 accesări
0 comentarii

Laptele este un aliment sănătos, dar nu pentru oricine. Ceea ce pentru mulţi reprezintă sursa ideală de calciu înseamnă pentru alţii o cauză de îmbolnăvire. Salata Ruccola, devenită cunoscută şi la noi prin intermediul restaurantelor italieneşti, conţine principii nutritive importante, dar poate reprezenta o problemă pentru unii dintre noi. Cine s-ar fi gândit că drojdia conţinută în banala pâine poate duce la apariţia unei intoleranţe şi că singura alternativă este maiaua?

Cuvintele filosofului Ludwig Feuerbach, „omul este ceea ce mănâncă”, nu trebuie luate chiar precum sună. Chiar aceia ce deosebesc o roşie bună de una mai puţin bună pot ajunge să constate brusc faptul că această legumă nu are ce căuta în meniul lor. De vină pentru aceasta sunt intoleranţele alimentare. Unele alimente pot declanşa anumite reacţii la nivelul organismului, ce au drept consecinţă apariţia unor boli cronice.

Cum apar intoleranţele alimentare

„Sistemul imun este o maşinărie ingenioasă. El împiedică apariţia infecţiilor produse de bacterii, virusuri, fungi şi paraziţi. În cazul intoleranţelor, însă, lucrurile stau cu totul altfel: organismul răspunde la prezenţa unei substanţe străine cu o reacţie de apărare patologic exacerbată. O astfel de reacţie apare şi în cazul unor alimente altfel inofensive. În final, această reacţie patologică se cronicizează, prejudiciind sănătatea şi starea de bine a pacientului”, a explicat dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatrie, competenţă în alergologie pediatrică, director al Centrului Medical Iowemed Constanţa.

Intoleranţele alimentare şi bolile cronice

Tulburările de metabolism şi obezitatea, de exemplu, sunt adesea produse de o intoleranţă alimentară nediagnosticată. Aici apare noutatea: un test bioelectronic cu care se pot constata intoleranţe individuale faţă de 100 de alimente şi aditivi diferiţi.

Efectul este surprinzător: dacă după efectuarea testului eliminaţi din alimentaţie acele mâncăruri pe care corpul nu le tolerează, veţi slăbi automat!

Cum vă ajută Testarea intoleranţei alimentare (IT PLUS)

„Perfidia intoleranţelor alimentare constă în aceea că nu sunt recunoscute uneori o viaţă întreagă. Şi asta datorită faptului că problemele de sănătate apar cu o întârziere de 8 până la 72 de ore de la ingestia alimentului incriminat. Astfel, este posibil ca, deşi aţi mâncat un măr miercurea, simptomele gastrointestinale să nu apară decât vineri.

Aici intervine IT PLUS: cu acest test bioelectronic, medicul poate constata pentru fiecare din pacienţii testaţi dacă există sau nu intoleranţe.

Cu un singur test, pot fi verificate reacţiile la 100 de alimente diferite şi substanţe adiţionale. Rezultatele sunt astfel sintetizate, încât fiecare pacient să-şi poată primi «profilul alimentar» personalizat. Dar ce avem de făcut după testare? Foarte simplu: vom exclude alimentele faţă de care există intoleranţe, pe o perioadă de 3-6 luni, uneori chiar timp de câţiva ani”, a completat medicul.

Taguri articol: ionica ciortan intoleranţe alergologie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase