Înfometarea sau restricţia calorică severă îşi păstrează încă popularitatea în rândul persoanelor care vor să piardă în greutate.
În special tinerii, sub influenţa mirajului siluetei dobândite rapid, optează pentru diete foarte restrictive. Atenţie însă! Pe lângă faptul că există riscul carenţelor de vitamine şi minerale, înfometarea duce la efectul yo-yo.
Află de ce înfometarea nu te poate ajuta să slăbeşti sănătos şi cum îţi afectează organismul! O persoană care recurge la restricţie calorică (sub 800 calorii/zi) are falsa impresie că organismul, dacă nu va mai primi hrană, va recurge la rezervele de grăsime şi le va consuma pe acestea în loc. În- tr-adevăr, acest lucru se întâmplă, dar numai în primele două zile. Apoi organismul trage un semnal de alarmă! Conştient că nu mai primeşte hrană, va reduce pierderea de calorii drastic, prin încetinirea ratei metabolice. Astfel, indiferent de hrana pe care o primeşte, cât de puţină, îi va lua un timp mult mai îndelungat să o consume. De asemenea, aceasta va fi şi stocată, deoarece organismul încearcă să îşi refacă depozitele de grăsime pentru perioada următoare. Muşchii, primii afectaţi Când este lipsit de glucoză, principala sursă de energie, corpul începe să folosească depozitele de glicogen din ficat. Acestea îi ajung până la 12 ore, după care va începe să se hrănească cu sine însuşi, folosind glicogenul stocat în muşchi. Pierderea de masă musculară este principalul efect negativ al adoptării înfometării drept metodă de slăbit din cauză că, aşa cum ştim, muşchii sunt singurii care ne pot ajuta să slăbim sănătos, fiind un „motor” care sus-ţine arderile grăsimilor. Mai mult, muşchii sunt alcătuiţi în proporţie de 70% din apă. Atunci când există o restricţie calorică severă, prin faptul că se foloseşte glicogenul muscular, există şi o pierdere mare de apă. Aşa că, în loc să se ardă grăsimea, se pierde masa musculară şi multă apă, care va fi rapid absorbită înapoi când ne hidratăm. Efectele secundare ale înfometării Inaniţia, adică suma efectelor pe care le produce restricţia calorică se-veră constă în atrofierea muşchilor, constipaţie, insomnie, senzaţie de slăbiciune, iritabilitate şi scăderea concentraţiei de hormoni sexuali, ceea ce poate opri menstruaţia în cazul fe-meilor. Pe lângă acestea, deficitul de vitamine şi minerale este des întâl-nită: carenţa de vitamina B1 (tiamina) produce boala Beri-Beri, carenţa de vitamina B3 (niacina) produce Pelagra, carenţa de vitamina C produce scor-butul, iar carenţa de fier produce ane-mia. (sursa:www.slabsaugras.ro)