24 Octombrie 2016
3551 accesări
31 comentarii

Copilul a răcit. Îi curge nasul, strănută. Panica a cuprins deja toată casa. Mama e prima care ia atitudine pe un ton grav: "Asta ne mai lipsea acum". E schimbată la faţă. Tatăl deja îşi pune pantalonii de trening şi dă asigurări: Mă duc repede la farmacie că e non-stop. Ce iau?". Şi lista începe să se înşire pe o foaie A4 şi pe spezele a câtorva sute de lei. Experienţa de părinte te transformă, în zilele noastre, cel puţin într-un farmacist destoinic dacă nu chiar într-un medic pediatru la început de drum. Le ştii pe toate.

Dar toate astea pentru ce? Pentru o banală răceală pe care şi noi, când eram copii, o încercam de câteva ori pe an. Doar că părinţii noştri nu dădeau buzna în farmacii, nici la urgenţă. Ceaiul cald, paracetamolul şi tradiţionala frecţie. Iar dacă ne încerca şi febra sau aveam roşu în gât, atunci nu scăpam fără şosetele în oţet, cartofii la gât sau albastrul de metil în gât. Şi nu mai murea nimeni şi nici complicaţii nu făceam. Asta pentru că, în primul rând, părinţii nu se panicau şi evaluau corect şi calm situaţia. Bineînţeles, şi principiul "ceea ce nu ştii nu te afectează" funcţiona de minune. Nu erau mii de medicamente, farmacii, clinici şi spitale. Antibioticele erau atât de rare... Ţin minte că ajungeam la medicul de familie o dată la câţiva ani şi atunci era tragedie. Nu plecam fără injecţii - penincilină mai ales. Şi nu erau seringi din plastic, nici branule cu fluturaşi. Aveam o vecină la erajul 1, care făcea injecţii la tot cartierul. Şi acum îmi vin în minte trusele ei metalice, argintii şi seringele din sticlă şi metal pe care le fierbea înainte de folosire. Era cel mai mare inamic al copiilor bolnavi. Dar ne încălzeau explicaţiile mamei: "Tanti Margareta are mâna uşoară. Nici nu simţi".

Dar aşa am crescut fără pastile, fără siropele, fără antibiotice, fără spraiuri nazale sau nebulizatoare. Acum, dacă îmi iei nurofenul sau panadolul baby din casă este ca şi cum mă laşi dezarmat în faţa unei armate de troli. Cum să iei copilului febra doar cu comprese şi mult ceai? Cum să tratezi răceala doar cu o batistă, miere pe pâine şi multă... joacă. Când eu ştiu atâtea scheme de tratament. Am atâtea informaţii şi produse la îndemână. Pot combina medicina naturistă cu cea alopată atât de uşor şi firesc... Parcă ar fi şi păcat să stau deoparte şi să las natura să îşi facă singură treaba.

Din păcate, această ştiinţă ne-a fost insuflată de o avalanşă nocivă de farmacii, medicamente, reclame atât de agresive încât copiii mei ştiu mai multe nume de antitermice decât personaje de desene aninamte. La radio în maşină, la TV, pe interne, pe stradă... peste tot reclame la medicamente. Şi la fiecare colţ de stradă, cel puţin trei farmacii, lipite una de alta fără nici cel mai mic disconfort al unei posibile concurenţe. "Este pentru toată lumea", pare să fie sloganul nespus al farmaciilor. Şi adevărul e că toate sunt pline.

Din păcate, ne-am pierdut încrederea în noi, în natură, şi atunci încercăm să forţăm lucrurile să evolueze nefiresc. De ce să stau răcit o săptămână când mă pot pune pe picioare în două zile cu cinci pumni de pastile. De ce să las copilul să se lupte cu febra, când îi pot turna două sticle de nurofen şi eferalgan pe gât. Şi mulţumiţi că am rezolvat problema iute, ne vedem liniştiţi de preocupările noastre cotidiene. Însă, această grabă a noastră cu natura are efecte dezastruoase pe termen lung.

Taguri articol: pediatrie parinti bebe e bolnav bebe

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

31 comentarii

24 octombrie 2016
ionela
taree

adevarat ce e scris aici. asa este. ne speriem cand ni se imbolnavesc copiii

1234