13febmedicul-1329149126
„Pot afla cum se poate scăpa de sângerarea gingiei şi dacă o simplă sângerare din când în când, e ceva grav?” - Magda Filică.
* * *
Potrivit dr. Loredana Stănică, medic stomatolog, sângerarea gingivală este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni, ea afectând circa 90 la sută din populaţie fie periodic, fie permanent. În funcţie de manifestare, poate să ne îngrijoreze sau nu. Indiscutabil, dacă sân-gerarea gingiei se datorează unei răniri cu un aliment mai dur sau intervenţiei cu scobitoarea, nu există motive de îngrijorare. Abia sân-gerările care apar periodic sau acelea care nu dispar, ba, mai mult, cresc în intensitate, ar trebui să ridice un semn de întrebare şi să ne conducă spre cabinetul unui specialist. Totuşi, chiar şi în cazul unor simple sângerări, este bine să se ştie că acestea ar putea fi semnele unor boli care afectează gingia şi ţesutul de lângă dinte ce nu trebuie bagatelizate, dimpotrivă, ar putea avea o evoluţie gravă. Totul, din cauză că, de regulă, sângerarea gingivală apare în gingivită.
Ce este gingivita?
Nimic altceva decât o afecţiune frecventă, dar cu diferite cauze: plombe prea multe care se sprijină pe gingie, obturaţiile dintre dinţi lipite una de alta, care nu dau voie aţei dentare să cureţe suficient, lucrările dentare incorect făcute, fumatul excesiv, piatra dentară şi, foarte important, igiena bucală deficitară.
Ce nu ştie multă lume? Că gingivita este întâlnită şi la pubertate, în cursul ciclului menstrual, în perioada de sarcină, poate să fie favorizată de medicaţia contraceptivă, de menopauză sau chiar să apară în cazuri de anemii, diabet, leucemie, carenţe vitami-nice şi imunitare. De aceea, este foarte importantă opinia unui sto-matolog încă de la primele semne, evitându-se astfel complicarea evoluţiei bolii, extrem de sâcâitoare, dealtfel.