Prin menopauză se înţelege lipsa menstrelor, datorită suspendării complete şi definitive a activităţii foliculare a ovarului. Menopauza prematură, însă, face referire la insuficienţa ovariană, deci când ovarele nu mai funcţionează în mod normal, instalată înaintea vârstei de 40 de ani. Există chiar şi cazuri în care aceasta apare în jurul vârstei de 30 de ani.
„Totuşi, menopauza prematură rămâne, fără doar şi poate, una dintre cele mai dificile perioade din viaţa unei femei. Drept urmare, la apariţia primelor simptome, în perioada de tranziţie, trebuie efectuat un set de analize, cum ar fi anamneza, examinarea fizică, prelevare de ţesut cervical, analize de sânge, dar şi teste, în funcţie de care se prescrie tratamentul corespunzător, pentru a depăşi cu succes acest moment delicat”, a declarat dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist Obstetrică- Ginecologie.
Anual, mii de femei din întreaga lume intră în menopauză, din motive naturale sau medicale. Potrivit specialiştilor, menarha (prima menstruaţie) la o vârstă fragedă, dar şi lipsa copiilor pot avea legătură cu instalarea menopauzei precoce.
Într-un studiu al femeilor în postmenopauză (51.420 femei) vârsta medie de debut al menopauzei a fost 50 ani. Dintre care, la 2% femei, menopauza s-a instalat până la vârsta de 40 de ani (menopauză prematură) şi la 7,6% între 40-44 ani (menopauză timpurie). După ajustări s-a depistat că atât calendarul menarhei, cât şi paritatea au fost asociate cu vârsta la care a debutat menopauza.
Se spune că femeile cu menarha precoce (vârsta de 11 ani sau mai tinere) au avut un risc de două ori mai mare de instalare a menopauzei premature sau timpurii, comparativ cu cele care au avut prima menstruaţie (menarha) la vârsta cuprinsă între 12-13 ani.
Apoi, lipsa copiilor a fost asociată cu un risc crescut de instalare a menopauzei premature, comparativ cu cele care au doi sau mai mulţi copii.
Totodată, femeile cu menarha timpurie şi fără copii, au avut un risc de cinci ori mai mare de menopauză prematură, comparativ cu femeile la care menstruaţia a început la vârsta de 12 ani sau mai târziu şi au avut doi sau mai mulţi copii. Trebuie să ştiţi, însă, că menopauza prematură poate avea cauze multiple, iar deseori, este dificil de identificat o cauză exactă a acesteia.
Cu toate acestea, se presupune asocierea mai multor factori favorizanţi, precum predispoziţia genetică ori fumatul, care are efect antiestrogen. O analiză a mai multor studii arată că fumătoarele sunt susceptibile de a experimenta menopauza mai devreme.
De asemenea, indicele masei corporale poate decide vârsta instalării menopauzei. De ce? Pentru că ţesutul adipos reprezintă o rezervă de estrogeni. Spre exemplu, femeile care sunt foarte suple, urmează o dietă vegetariană şi nu se expun la soare pe tot parcursul vieţii, pot avea debutul precoce al menopauzei.