Despre semințele de chia se vorbește peste tot în lume. Acestea fac parte din familia mentei și cresc în sudul Mexicului. Sunt cunoscute încă de pe vremea aztecilor, care nu numai că le foloseau ca alimentație de bază, dar le utilizau și ca ofrandă în ritualurile religioase, sau ca monedă de schimb.
Seamănă cu semințele de psyllium. Pot fi albe sau negre.
Potrivit unui studiu, semințele de chia sunt bogate în acid folic, magneziu, omega 3, potasiu, antioxidanți, calciu, fibre.
Nu conțin gluten, au o mare cantitate de vitamine din grupa B. Ele absorb de 14 ori greutatea lor în apă, ceea ce permite absorbția zaharurilor din organism. Nu au niciun gust. Aroma lor este foarte slabă. Pot fi consumate ca atare, prin adăugarea lor la cereale, salate, iaurt sau băuturi pe bază de fructe. Se pot utiliza și sub formă de făină pentru prepararea biscuiților sau prăjiturilor.
Datorită faptului că sunt bogate în fibre, dau senzația de sațietate și alungă orice poftă de ciocolată. Reduc pofta de mâncare. Sunt de asemenea o sursă naturală de energie.
Două linguri de semințe de chia pe zi sunt suficiente. Conțin 2,5 g acizi omega 3.