Toxoplasmoza poate apărea la oameni prin intermediul apei sau a mâncării contaminate cu materii fecale ale pisicilor
Toxoplasmoza este o infecţie cauzată de un mic parazit numit „Toxoplasma gondii” care, în mod normal, nu afectează oamenii. Pisicile sunt adesea purtătoare de toxoplasmoză, în special cele care trăiesc în aer liber şi mănâncă carne crudă de şobolan. Toxoplasmoza poate apărea la oameni prin intermediul apei sau a mâncării contaminate cu materii fecale ale pisicilor. La gravide, acest parazit poate produce malformaţii grave ale fătului sau chiar decesul acestuia înainte de naştere. „Scăpaţi“ de pisică pentru a evita riscurile Fiind purtătoare ale acestui parazit, pisicile care stau pe lângă femeile gravide, devin un adevărat pericol, spun specialiştii. Infecţia se manifestă ca o gripă, cu glande mărite de volum în orofaringe, iar majoritatea persoanelor nici nu sunt conştiente că au avut toxoplasmoză. „O infecţie în timpul sarcinii poate fi foarte gravă pentru bebeluşul nenăscut, provocând uneori malformaţii congenitale sau chiar deces fetal. De aceea este recomandat ca înainte sau imediat ce ai aflat că eşti însărcinată, să faci un test de sânge pentru a afla dacă ai anticorpi în urma unei infecţii anterioare şi astfel nu te vei îmbolnăvi de toxoplasmoză în timpul sarcinii. În multe dintre cazuri se recomandă ca pacientele gravide să renunţe la necuvântătoare pentru a evita riscul îmbolnăvirii. Dacă nu vor totuşi să scape de pisică, trebuie să respecte nişte reguli clare de igienă”, explică dr. Mohamed Zaher, specialist obstetrică-ginecologie, managerul Spitalului privat ISIS. Cele mai frecvente moduri de transmitere sunt: - Ingestia de ouă: o persoană poate fi infectată prin atingerea oricărui obiect care a venit în contact cu materiile fecale ale unei pisici infectate, cum ar fi atunci când este curăţat vasul cu nisip al pisicii, grădinărit, prin alimente contaminate cum sunt legumele nespălate sau prin intermediul mâinilor murdare. - Consumul de carne infestată: parazitul poate infesta intestinele umane dacă produsul din carne nu a fost îngheţat înainte de preparare sau nu a fost preparat termic suficient Toxoplasmoza poate duce şi la pierderea sarcinii! Infecţia cu toxoplasmoză poate afecta sarcina, mai ales în al doilea trimestru de sarcină, când riscul pierderii sarcinii este extrem de crescut. „Trebuie ştiut faptul că numai la 30-40% dintre femeile care fac toxoplasmoză în timpul sarcinii, infecţia trece la copilul nenăscut. Riscul se pare că este corelat cu perioada din sarcină la care gravida contractează boala. Riscul este mai mare în cel de-al treilea trimestru fiind de aproximativ 70%, în timp ce în prima perioadă a sarcinii doar 15% dintre copii vor fi infectaţi. Toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, sarcina prelungită sau probleme de creştere, orbire, leziuni cerebrale, epilepsie sau surditate. Dacă se descoperă că o femeie are toxoplasmoză în timpul sarcinii, i se va face o ecografie pentru a identifica semnele de infecţie la copil. După 20 de săptămâni de gestaţie, i se va face un test definitiv, cordocenteza. Acest test presupune recoltarea unei probe de sânge din cordonul ombilical”, completează medicul Zaher. Ce reguli trebuie să respecte gravidele pentru a se proteja: - carnea trebuie foarte bine gătită - carnea crudă trebuie să fie păstrată separat de cea gătită. - ustensilele de bucătărie care au fost folosite pentru pregătirea cărnii crude trebuie bine igienizate. - trebuie evitat contactul cu vasul de mâncare al pisicii şi chiar cu animalul în sine, fără ca gravida să se protejeze cu mănuşi.