hamburger-1332448514
Ziua Mondială a Apei a fost celebrată, ieri, peste tot în lume. Anul acesta s-a pus accent pe conştientizarea populaţiei cu privire la risipa de apă şi la importanţa pe care o are apa pentru sănătate. Din acest motiv, specialiştii ne recomandă să nu mai consumăm alimente pentru prepararea cărora se utilizează multă apă.
Este cel de-al 20-lea an în care Ziua Apei este sărbătorită, la nivel mondial, pe 22 martie. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a ales ca Ziua Mondială a Apei să fie celebrată, anul acesta, prin intermediul unui slogan stabilit de UN Water şi FAO(Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) şi vizează importanţa apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară.
Risipa de apă ar putea duce la înfometarea populaţiei
Dr. Loti Popescu de la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică din Constanţa spune că Ziua Mondială a Apei s-a desfăşurat, anul acesta, sub sloganul „Omenirea este însetată din cauza nevoilor de hrană” şi a avut drept scop conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, a importanţei acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.
„Apa, un sine qua non al vieţii, reprezintă o resursă regenerabilă dar cu potenţial finit ce trebuie protejat azi pentru a lăsa şanse la viaţă şi alimentaţie adecvată generaţiilor viitoare”, a menţionat dr. Popescu.
Potrivit specialiştilor, este nevoie de o cantitate considerabil mai mare de apă pentru a hrăni populaţia, decât pentru necesităţile de băut. În condiţiile în care populaţia este în continuă creştere, resursele de apă ar putea fi insuficiente pentru satisfacerea nevoilor alimentare.
Alimentele preparate cu mai puţină apă ne menţin sănătoşi
Potrivit dr. Loti Popescu, la ora actuală aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, iar resursele de apă dulce sunt în scădere. De aceea, obiectivele Zilei Mondiale a Apei 2012 au urmărit raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară, dar şi promovarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.
La fel de importantă este şi reducerea risipei de alimente, deoarece 30% dintre produsele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, iar apa folosită pentru producerea acestora este pierdută definitiv. În plus, medicul a precizat că dacă alegem să mâncăm alimente care necesită mai puţină apă pentru a fi produse vom avea o nutriţie sănătoasă.
Pe de altă parte, consumul unor alimente care conţin foarte multă apă poate înrăutăţi retenţia de apă a organismului. Corpul acumulează lichide în exces, ceea ce duce la umflarea picioarelor, mâinilor şi la nivelul sânilor. Acest fenomen este foarte des întâlnit, mai ales în rândul persoanelor de sex feminin şi afectează una din trei femei.
Câtă apă se foloseşte pentru producerea unor alimente
Cantitatea de apă necesară pentru prepararea alimentelor variază în funcţie de cultură, locaţie sau disponibilitatea apei din precipitaţii sau irigaţii. După ce este recoltat produsul şi ajunge pe piaţă, apa conţinută de acesta îşi schimbă statutul din apă „reală”, în apă „virtuală”.
De exemplu, pentru prepararea unui hamburger sunt necesari 2.400 de litri de apă, un pahar cu lapte conţine 200 de litri de apă „virtuală”, iar un ou, 135 de litri. De asemenea, pentru un kilogram de grâu se irosesc 1.150 de litri de apă, iar pentru un kilogram de brânză, 5.288.
Dr. Loti Popescu de la DJSP a precizat că apa „virtuală” reprezintă cantitatea totală de apă folosită în obţinere şi prelucrare până la produsul finit.