Obosiţi mai repede, chiar şi după activităţi pentru care până acum nu depuneaţi niciun efort? Aveţi ameţeli, palpitaţii şi tulburări de vedere (pete negre în câmpul vizual)? Mergeţi la doctor pentru nişte analize, căci acestea sunt semnele că organismul nu are suficient fier şi este privat de oxigen.
Simptomul la care facem referire este anemia feriprivă sau anemia prin carenţa de fier; aceasta se caracterizează printr-un nivel scăzut de hemoglobină şi este tipul de anemie cel mai des întâlnit, la toate categoriile de vârstă (de exemplu, una din cinci femei suferă de această anemie, arată statisticile specialiştilor).
Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu are la dispoziţie suficient fier pentru a produce hematii şi, în consecinţă, celulele corpului nu vor primi o cantitate suficientă de oxigen.
Dr. Elena Ghiţă, medic specialist hematologie în cadrul Centrului Medical IOWEMED, atrage atenţia că „anemia feriprivă nu este o boală, este un simptom şi întotdeau-na trebuie identificată şi tratată cauza”. Semnele de îngrijorare, care trebuie să-i convingă pe oameni să se îndrepte către cabinetul specialistului sunt:
r paloarea tegumentelor şi mucoaselor vizibile (conjunctivite, buze, mucoasa sublinguală);
r instalarea oboselii, slăbiciunii, scăderea toleranţei la efort; bolnavii constată că obosesc şi după activităţi pe care, până de curând, le făceau fără efort.
r tulburări cardiovasculare, precum palpitaţii, jenă precardiacă, tahicardie, hipotensiune arterială;
r tulburări nervoase, precum oboseală fizică şi psihică, cefalee, ameţeli, tulburări vizuale, respectiv pete negre în câmpul vizual sau vedere înceţoşată, tulburări acustico-vestibulare, respectiv vertij şi ţiuit în urechi.
În ce constă tratamentul?
În ceea ce priveşte tratamentul, medicul specialist a explicat: „Cel mai simplu, sigur şi ieftin tratament este fier (Fe) administrat oral. Cel mai frecvent se administrează Fe elementar, 150 - 200 mg/zi. Adminis-trarea de suplimente de fier şi consumul de alimente bogate în fier pot corecta majoritatea cazurilor de anemii din lipsă de fier. Medicamentele se iau de obicei o dată sau de două ori pe zi. Pentru a beneficia foarte mult de efectul lor, este recomandat să se administreze împreună cu vitamina C sau suc de portocale, căci ajută la absorbţia în organism a fierului. Majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine în câteva zile după începerea tratamentului, dar chiar şi aşa trebuie să continue administrarea încă câteva luni, pentru a reface depozitele de fier. Câteodată este necesară o perioadă de şase luni de tratament cu suplimente, până când nivelul fierului intră în normal. Dacă sindromul anemic este sever, se administrează iniţial transfuzii de sânge, şi abia apoi suplimentele de fier”.
De ajutor sunt şi alimentele bogate în fier, precum carnea (în special fica-tul de vită), ouăle, pătrunjelul, cerea-lele, stafidele, fasolea şi smochinele.
Atenţie! Dacă vă recunoaşteţi în simptomele descrise nu vă grăbiţi să mergeţi la farmacie pentru a lua suplimentele de fier, ci mai întâi îndreptaţi-vă spre cabinetul unui specialist. „Nu toate anemiile apar din cauza lipsei de fier, deci este recomandat să nu se administreze preparate de Fe fără a consulta un medic, deoarece aceasta ar putea să întârzie stabilirea unui diagnostic, pentru o problemă gravă precum cancerul de colon sau ulcer”, a subliniat dr. Elena Ghiţă.
De reţinut!
Efectele adverse ale tratamentului cu Fe apar la 10-20% dintre pacienţi şi constau în tulburări gastro-intestinale (balonare, greţuri, constipaţie, diaree). În caz că apar aceste efecte se încearcă scăderea dozei la o dată pe zi, administrarea după masă sau, în caz de intoleranţă, schimbarea preparatului de Fe, administrarea intravenoasă.
Nu se administrează preparate de fier mai devreme de două ore de la ingestia de antiacide sau anumite alimente, precum ceai, lapte, cafea.