Pulsul este expansiunea ritmică și contracția unei artere cauzată de impactul pompării sângelui de către inimă. Acesta poate fi simțit cu ajutorul degetelor, la nivelul diferitelor puncte de presiune ale organismului și auzit cu ajutorul stetoscopului. Pulsul sau ritmul cardiac este dat de numărul bătăilor inimii într-un minut. Pulsul normal variază de la o persoană la alta, iar cunoașterea și monitorizarea lui ajută la preîntâmpinarea problemelor de sănătate. În măsurarea pulsului se ține cont de următorii parametri ai acestuia: frecvență (limitele inferioare sunt ritmul tahicardic sau accelerat și ritmul bradicardic sau lent); ritmicitate (ritmic sau aritmic); viteză (ritm alert sau cu cădere lentă); amplitudine (amplitudine mică sau mare).
Măsurarea frecvenței pulsului sau a frecvenței cardiace reprezintă identificarea arterei, localizarea pulsului prin compresia arterei pe os sau tendon. Se plasează două degete ale mâinii (arătătorul și degetul mijlociu) pe încheietura celeilalte mâini (pentru măsurarea pulsului radial), pe fața internă laterală. Se apasă ferm și se vor simți mișcările pulsatile. După identificarea pulsului, observați ritmicitatea și ceilalți parametri pentru 15-20 secunde.
Simțiți pulsul și verificați dacă este regulat sau neregulat. Frecvența cardiacă se măsoară în bătăi/minut. Pentru aceasta sunt mai multe variante de a măsura: măsurați numărul bătăilor în timp de 60 secunde; măsurați bătăile inimii timp de 30 secunde și înmulțiți cu doi; măsurați bătăile inimii timp de 10 secunde și înmulțiți cu 6. Exemplu: dacă ați măsurat 12 bătăi în decurs de 10 secunde, multiplicați: 12x6=72. Aceasta este valoarea pulsului în bătăi/minut. În mod normal, pulsul este de obicei de 60-100 bătăi/minut.