De obicei, oamenii asociază nivelul mare de zahăr din sânge cu diabetul, dar, în realitate, el poate fi declanşat din mai multe cauze. În primul rând, acest lucru se întâmplă pentru că organismul ne comunică, prin diferite semne, anumite simptome, faptul că am putea suferi de o boală, semne pe care nu ar trebui să le ignorăm niciodată.
Cum vă daţi seama că aveţi probleme cu glicemia? Imediat ce vă treziți, vă este foame, iar această senzație persistă pe parcursul întregii zile. Desigur, deseori, acesta este un simptom comun, cu care se confruntă foarte mulți oameni, dar asta înseamnă că în organism au avut loc nişte modificări care v-au afectat apetitul.
Potrivit dr. Daria Zaharia, dacă nivelul de zahăr din sânge este ridicat, acest lucru împiedică eliberarea glucozei în celule. Ca urmare, organismul nu are de unde să producă energia de care avem nevoie şi este obligat să ceară în continuare alimente, iar în acest fel apare senzaţia de foame permanentă.
„La ora actuală, acesta este un simptom cu care se confruntă un număr însemnat de pacienţi. Problema este că, dacă nivelul de zahăr din sânge este ridicat, rinichii sunt afectaţi şi ei încearcă să echilibreze concentraţia de glucoză în sânge şi celule. Altfel spus, organismul dizolvă sângele în fluidul intracelular, încercând să reducă concentraţia de zahăr. De aceea, simţiţi nevoia să mergeţi des la baie. Apoi, mai are loc un fenomen: persoana afectată începe să slăbească. Atenţie, însă, va da câteva kilograme jos fără a ţine vreo dietă şi fără a-şi schimba alimentaţia. Deci, dacă aveţi glicemia mare, s-ar putea să slăbiţi într-o perioadă foarte scurtă. De fapt, slăbiţi ca urmare a pierderii lichidelor din cauza urinării frecvente, nu le veţi mai reţine, ceea ce duce la pierderea în greutate. În acelaşi timp, cantităţile mari de urină cu niveluri ridicate de glucoză vor face corpul să folosească mai multe calorii. Astfel, excesul de glucoză va fi eliminat”, a explicat medicul.
Nivelul scăzut de zahăr din sânge duce şi la înceţoşarea vederii
De asemenea, glicemia poate duce la înceţoşarea vederii, iar acest lucru poate fi şi din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Totodată, vederea înceţoşată apare din cauza deshidratării produsă de concentraţia mare de glucoză. În plus, celulele ochilor se deformează şi îşi pierd capacitatea de a se focaliza corect. Specialistul a precizat că nivelul glicemiei diferă în funcţie de foarte mulţi parametri: măsurată dimineaţa, pe nemâncate, glicemia normală este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl. În mod normal, după o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ două ore va scădea, din nou, sub 100.
Trebuie să ştiţi că o valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare care ajunge sub 70 mg/dl înseamnă hipoglicemie, care se manifestă prin senzaţie de slăbiciune, foame bruscă, ameţeli, tremurături sau chiar leşin.
Medicul a mai spus că persoanele care au probleme cu glicemia nu au nevoie de o dietă specială, ci doar de alegeri alimentare sănătoase. În plus, ele trebuie să opteze pentru alimentele sărace în grăsimi, zahăr şi sare şi bogate în fibre, aşa cum sunt fasolea şi mazărea, fructele, legumele şi cerealele. Totodată, o dietă echilibrată ajută la menţinerea greutăţii ideale, păstrarea glicemiei în limite normale şi mai ales prevenirea bolilor cardio-vasculare.