19 Septembrie 2019
953 accesări
0 comentarii

Gravidele trebuie să-și monitorizeze tensiunea arterială, în mod regulat, în timpul sarcinii. În caz de apariție a hipertensiunii arteriale trebuie intervenit în cel mai scurt timp, căci aceasta poate duce la complicații, cu consecințe grave asupra sănătății viitoarei mămici și a fătului.

Unul dintre aspectele pe care gravidele și medicii specialiști trebuie să le urmărească, cu atenție, în timpul sarcinii, este tensiunea arterială. În acest mod, a explicat dr. Lucian Șerbănescu, medic specialist obstetrică – ginecologie, poate fi depistată din vreme hipertensiunea arterială, și se poate interveni pentru a preveni apariția complicațiilor.

„Hipertensiunea în sarcină poate fi de mai multe forme: poate fi o formă indusă de sarcină, ce apare strict în perioada sarcinii, după 20 de săptămâni de gestație; o hipertensiune esențială - pacienta avea valori tensionale mari înainte de sarcină, iar acestea s-au menținut și pe parcursul gravidității, sau o hipertensiune preexistentă, ce a fost agravată de sarcină.

Hipertensiunea în sarcină presupune valori care, de obicei, sunt peste 140 mmHg, pentru tensiunea sistolică, și peste 90 mmHg, cea distolică. Adică, cum spunem popular, peste 14 cu 9”, a explicat dr. Lucian Șerbănescu.

Gravidele pot fi atente la simptome, căci acestea sunt indicii pentru prezența hipertensiunii arteriale.

„Se poate ajunge la tensiuni mari, de peste 16 cu 11, iar în aceste condiţii discutăm deja de preeclampsie. În aceste cazuri, se pot constata cefalee, acufene, fosfene, (vâjâituri în urechi, steluțe verzi, cum sunt descrise de paciente); în astfel de situații putem să vorbim despre o formă medie către gravă a hipertensiunii induse de sarcină și trebuie monitorizată în condiţii de spitalizare. Formele medii și grave ale hipertensiunii trebuie neapărat spitalizate, iar până când nu se reglează medicamentos tensiunea arterială, pacientele nu sunt externate. De asemenea, ele necesită consulturi multiple. De exemplu, la cardiolog și o examinare a fundului de ochi - dacă hipertensiunea arterială este preexistentă sarcinii, vor fi modificări la fundul de ochi”, a explicat specialistul ginecolog.

În cazul unor valori în jur de 14 cu 9, internarea nu este obligatorie, precum în cazurile descrise mai sus. „Gravida poate fi monitorizată și la domiciliu, se impune repaus la pat și chiar și fără să fie nevoie de medicație, valorile tensionale scad”, a mai afirmat dr. Șerbănescu.

Printre complicațiile date de hipertensiunea arterială, se impune a fi menționate: eclampsia (sindrom întâlnit spre sfârșitul sarcinii sau imediat după expulzia fătului, manifestat prin pierderea conștiinței, convulsii, comă), dezlipire prematură a placentei, sindromul HELLP (sindrom ce combină dereglări ale ficatului și ale coagulării sângelui; denumirea este un acronim: H - hemoliză, EL - creșterea enzimelor din ficat în sânge, LP - nivel scăzut al trombocitelor)

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN