Dacă aţi descoperit că aveţi probleme în a distinge obiectele din jur, nu lăsaţi să treacă timpul. Cu cât se agravează afecţiunea, cu atât rezolvarea ei va fi mai dificilă
Constataţi că v-a lăsat vederea, că nu mai distingeţi clar obiectele, indiferent de distanţă, sau că aveţi dureri de cap inexplicabile? Consultaţi un medic oftalmolog sau un optometrist, căci este foarte posibil să aveţi nevoie de ochelari de vedere.
Dacă aţi descoperit că aveţi probleme în a distinge obiectele din jur, nu lăsaţi să treacă timpul. Cu cât se agravează afecţiunea, cu atât rezolvarea ei va fi mai dificilă, cu o durată mai lungă şi, bineînţeles, mai costisitoare. În schimb, dacă vă prezentaţi periodic la optometrist sau la medicul oftalmolog pentru un control de rutină, şansele să depistaţi din timp orice afecţiune oculară şi să o trataţi cu succes cresc considerabil.
Iar tratarea acestor afecţiuni poate implica şi purtarea de ochelari de vedere. Optometristul
Cristina Romilă, din cadrul ANA Optic, din Constanţa, a explicat, pentru „Cuget Liber”, care sunt tulburările de vedere pentru care trebuie neapărat să purtaţi ochelari de vedere, dar şi tipul de ochelari necesari.
Miopia
Prima pe lista defectelor de vedere este miopia. „Este o afecţiune care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanţă mai mare. Aceasta se întâmplă deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci când traversează globul ocular, se focalizează înaintea retinei, per-miţând doar distingerea obiectelor situate la o distanţă mai mică. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasând focarul pe retină”, a afirmat optometristul.
HipermetropiaO altă tulburare este hipermetropia, caracterizată prin formarea imaginii în spatele retinei, ceea ce face ca imaginea să devină înceţoşată. „În esenţă, hipermetropia se datorează unui viciu de refracţie, caracterizat printr-un deficit de convergenţă, ce face ca imaginea obiectelor să se formeze în spatele retinei. De aceea, la nivelul maculei (zona de acuitate vizuală maximă), lumina se proiectează sub forma unui cerc luminos, responsabil de vederea neclară, ceea ce duce la scăderea acuităţii vizuale pentru depărtare, dar şi pentru apropiere. Deoarece persoanele cu hipermetropie văd neclar la toate distanţele, ele trebuie să depună constant un efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la încordare, dureri de cap şi oboseală oculară. Persoanele ce suferă de hipermetropie văd totuşi relativ mai bine la distanţă, deşi văd obiec-tele depărtate mai aproape decât sunt în realitate. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme în a focaliza imaginile apropiate şi nu pot realiza activităţi precum cititul sau cusutul”, a adăugat specialistul.
Astigmatism
Ochelari de vedere sunt necesari şi în cazul astigmatismului - o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee care atrage după o refracţie defectuoasă a razei de lumină în globul ocular. „În cazul astigmatismului, razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens şi inegal de refracţie, cu cât această refracţie diferenţiată va fi mai mare, cu atât se consideră astigmatismul mai grav”, a precizat Cristina Romilă.
Presbiopia
Şi, nu în ultimul rând, ochelari de vedere sunt prescrişi şi în cazul presbiopiei. Aceasta este o stare fiziologică instalată după împlinirea vârstei de 40 - 45 de ani şi duce la pierderea elasticităţii cristalinului. „Practic, omul cu vederea normală începe să acuze diminuarea vederii pentru aproape. S-a constatat că din cauza procesului de scleroză şi densificare fiziologică a cristalinului ce survine cu înaintarea în vârstă, acesta îşi diminuează elasticitatea şi implicit acomodarea”, a mai afirmat specialistul.