27 Iunie 2022
250 accesări
0 comentarii

Vi se întâmplă să aveți sângerări repetate și nu vă dați seama care este cauza? În astfel de situații, este posibil să aveți o lipsă de vitamina K în organism. În general, aceasta este cunoscută sub numele de vitamina de coagulare a sângelui sau vitamină coagulantă, pentru rolul său important în vindecarea rănilor.

În același timp, vitamina K joacă un rol extrem de important în ceea ce privește sănătatea sistemului osos sau cardiovascular, în zilele noastre fiind încă investigate beneficiile acesteia. Specialiștii susțin că vitamina K joacă un rol esențial în buna funcționare a organismului, fiind la fel de importantă ca vitaminele A, D sau E. Potrivit dr. Claudia Stroe, dacă sângele vostru este prea apos, riscați să suferiți hemoragii incontrolabile în momente neașteptate, cum ar fi la dentist sau ortoped. În cel mai rău caz, ați putea suferi un accident vascular cerebral. Pentru a preveni asemenea situații, asigurați-vă că dieta voastră conține suficiente alimente bogate în vitamina K. Din fericire, lista acestor alimente este lungă, dar trebuie doar să vă orientați spre alimente verzi, ceea ce simplifică foarte mult adăugarea unui surplus de vitamina K în mesele de zi cu zi.


„În caz contrar, atunci când corpul nu primește cantitatea de vitamina K de care are nevoie, puteți experimenta o mulţime de simptome. De exemplu, o mică tăietură apărută în timp ce gătiţi poate deveni ceva serios, pentru că sângerarea nu se va opri, coagularea făcându-se foarte greu și după o perioadă îndelungată de timp. Din acest motiv, este important să vă verificaţi nivelul de vitamina K. Apoi, o simplă vizită la dentist sau orice intervenție chirurgicală măruntă poate să se transforme într-un adevărat calvar dacă nu aveţi suficientă vitamina K în organism. De asemenea, nu uitaţi nici de posibilitatea apariției unei hemoragii interne mici sau mari. Cele mai semnificative semne ale hemoragiilor sunt vânătăile, acestea reprezentând sângele acumulat într-o anumită zonă a pielii, în urma unui traumatism care a produs leziuni la nivelul vaselor de sânge. Unii oameni se plâng adesea că se învinețesc foarte ușor, chiar și de lovituri minore. Alții nici măcar nu știu motivul pentru care au vânătăi, pentru că nu își pot aminti dacă s-a întâmplat ceva anume care să le provoace. În ciuda lipsei unei accidentări, anumite persoane se învinețesc. Deci, dacă aveţi vânătăi inexplicabile, este indicat să vă faceţi analize pentru a afla nivelul vitaminei K din organism”, este de părere medicul.


Totodată, purpura reprezintă apariția de pete purpurii sau roșii în anumite zone ale corpului din cauza acumulării de sânge. Spre deosebire de vânătăi, aceste pete nu dispar şi apar cel mai frecvent în regiunea gleznelor, deoarece aceasta este o locație sensibilă în ceea ce privește circulația sângelui. Chiar dacă nu puteţi împiedica apariţia lor, sigur puteţi opri răspândirea lor, mărind aportul de vitamina K. Dintre alimentele ce conțin vitamina K amintim: spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, afinele, fasolea verde, prunele, kiwi, uleiul de boabe de soia, avocado, ficatul de vită, baconul, carnea de vită tocată, ficatul de porc, pieptul de rață, rinichii de vită, ficatul de pui, gălbenușul, brânza cheddar, brânza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smântâna.

Taguri articol: sfatul medicului vitamina k vitamina d

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU