Degenerescenţa maculară legată de vârstă sau senilă, cunoscută şi ca DMLV sau DMS, este o afecţiune care, aşa cum îi zice şi numele, este direct influenţată de vârstă şi afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula; acest lucru se manifestă prin alterarea calităţii vizuale centrale.
Boala este nedureroasă, nu duce niciodată la pierderea vederii, dar este invalidantă, deoarece persoana ce prezintă această afecţiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la televizor, nu mai poate privi fotografii; de exemplu, când priveşte chipul unei persoane, în locul feţei vede o pată neagră sau gri.
În multe cazuri, boala avansează lent, atât de lent încât persoana în cauză nu îşi dă seama de alterarea vederii. Nu este obligatoriu să apară în acelaşi timp la ambii ochi; există însă cazuri când boala avansează foarte repede şi de multe ori afectează vederea ambilor ochi.
Tipuri de degenerescenţă maculară
O formă mai uşoară, uscată şi forma umedă; boala în varianta uscată evoluează lent, în stadii, pe când DMLV umedă evoluează rapid, fără stadii. Studiile arată că boala în varianta umedă este cu o frecvenţă mai mică, aproximativ 15%, iar cea în varianta uscată în restul de 85%, problema este că DMS uscată, se poate transforma oricând în forma umedă, totuşi acest fapt nefiind obligatoriu.
De ce apare boala
Cauzele apariţiei bolii nu sunt exact cunoscute, dar se pare că se datorează tulburărilor de circulaţie a sângelui ce apar la unele persoane după o anumită vârstă. Se consideră că factorii de risc sunt fumatul, rasa (rasa albă este mult mai expusă acestei boli), obezitatea, hipertensiunea arterială, sexul (femeile prezintă un grad de risc mai mare) şi nu în ultimul rând antecedentele familiale. Incidenţa este mai crescută în rândul persoanelor de peste 65 de ani; studiile arată că datorită faptului că speranţa de viaţă este în continuă creştere, şi numărul persoanelor cu acest diagnostic va creşte. Dieta sănătoasă, exerciţiul fizic, renunţarea la fumat se crede că pot ajuta la prevenirea bolii; nu sunt cunoscute alte metode de prevenire a bolii.
Simptomele care o dau de gol
Unele dintre primele semne ale bolii sunt înceţoşarea vederii, liniile drepte sunt percepute strâmbe, tulburări ale vederii centrale. Este important ca după o anumită vârstă să se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, în centre medicale specializate, pentru a încerca prevenirea, încetinirea evoluţiei sau tratarea unor boli, ce pot apărea de multe ori fără prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie să lipsească testarea acuităţii vizuale, măsurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de câmp vizual, iar pentru DMLV testul Amsler.
Tratament
Tratamentul medicamentos - cu vasodilatatoare, trofice vasculare şi suplimente alimentare, care au în compoziţie luteină şi zeaxantină. Tratamentul chirurgical - constă în injectarea intravitreană a unei substanţe numite Bevacizumab (denumirea comercială este Avastin), ce are menirea să amelioreze starea retinei, să îmbunătăţească vederea pacientului şi să oprească progresia bolii. În funcţie de caz se hotărăşte de câte şedinţe este nevoie. Doza de început este de trei injecţii/ochi. În anumite cazuri, tratamentul poate fi personalizat. Tratamentul se face în sala de operaţie sub anestezie locală şi nu necesită internare. Investigaţiile necesare pentru diagnosticarea şi urmărirea evoluţiei DMLV sunt: tomografie retiniană, fotografie retiniană, angiofluorografie (AFG) - explorare oftalmologică funcţională ce are drept scop vizualizarea vaselor coroidiene şi retiniene, precum şi a leziunilor fundului de ochi, evidenţiate după injectarea intravenoasă a unei substanţe fluorescente. Pentru această operaţie nu sunt necesare analize de sânge şi nici consult cardiologic.
Complicaţii: Din fericire foarte rare; acestea constau în inflamaţii, infecţii, endoftalmita, decolări de coroidă sau retină.
Recomandări postoperatorii:
Sunt interzise:
- expunerea de praf, vânt, mersul la piscină, lac, mare, timp de 30 - 50 de zile.
- spălatul pe cap în primele două săptămâni după operaţie.
- machiatul ochilor 3 săptămâni.
- frecatul la ochi trebuie evitat pentru 3 - 4 luni.
- traumatismele locale, eforturile fizice intense, mai ales în primele 6 săptămâni.
Controale postoperatorii obligatorii sunt: prima zi după operaţie, la o lună după ultima injecţie, apoi de două ori pe an. Funcţie de caz, aceste date suportă modificare. Despre complicaţii, riscuri, rezultate, pacientul este informat cu ocazia consultului preoperator.