08 Noiembrie 2016
4312 accesări
0 comentarii

Medicii dentişti se plâng de faptul că nu mai au pacienţi şi că plafoanele pe care le primesc de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (1.200 de lei lunar) sunt insuficiente. Cu un asemenea buget, spun ei, banii nu le ajung decât pentru montarea a două proteze, eventual, câteva obturaţii la copii, vreo trei extracţii.

„Lumea nu mai are bani şi îşi face doar extracţii, iar pe acelea doar atunci când nu mai suportă durerea şi nu au încotro. Foarte puţini vin la noi pentru lucrări protetice. În privinţa protezelor, cele scheletate, pe suport de metal, sunt mai costisitoare şi deşi sunt mai solide, nu prea au căutare”, ne-a declarat dr. Nicolae Vătafu. Motivul pentru care cabinetele s-au cam golit de pacienţi are legătură şi cu numărul mare de medici aflaţi în contract cu CJAS (peste 800 la acest moment).

„Dacă înainte de Revoluţie, eram doar 90 de stomatologi, acum suntem prea mulţi”, a precizat dr. Vătafu.


Ca urmare, problemele apar tocmai din cauza banilor, pentru că nu oricine îşi poate permite să plătească sute de lei sau poate mii pentru o lucrare mai complexă.

„Cred că am mai mult de un an de zile de când stau cu lucrarea neterminată. Ca s-o termin am nevoie de 2.500 de lei şi nu am de unde să-i iau”, ne-a spus o constănţeancă.

În aceste condiţii, cum pot medicii să le spună pacienţilor că nu au bani să-i trateze pentru că fondurile de la Casa Judeţeană de Sănătate sunt insuficiente, din moment ce ei îşi plătesc mereu asigurările de sănătate. În timp ce pacienţii se plâng de tarife, medicii se plâng şi ei de tarifele mari pentru întreţinerea cabinetelor.


Spre exemplu, o lampă de albire costă în jur de 1.200 de euro, o lampă foto - 500 de euro, un sistem de obturare radiculară- 1.500 de euro, o cameră intraorală - 600 de euro, un autoclav pentru sterilizare - 4.000 de euro. Cel mai mult costă unitul dentar (aparat format dintr-un motor electric de şlefuit, la care se adaugă o serie de anexe), al cărui preţ porneşte de la 4.000 de euro şi poate ajunge la câteva zeci de mii de euro.


„În concluzie, fără 20.000 de euro ca investiţie iniţială pentru aparatură, instrumentar, materiale şi amenajarea cabinetului, nu cred că putem vorbi de medicină dentară modernă. În final, ajungi undeva la 25% profit, iar după ce mai scazi impozitele şi taxele, facturi, cotizaţii lunare, rămâi cu 10% profit”, susţin dentiştii.

Taguri articol: stiri medicale bani cabinete cjas probleme proteze medicină asigurări stomatolog

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU