28 Iunie 2018
787 accesări
0 comentarii

Depresia este o tulburare a afectului care cauzează un sentiment prelungit de tristeţe, dar şi o pierdere a interesului faţă de ceea ce se întâmplă în jurul persoanei afectate.

Potrivit dr. Diana Cârjaliu Meliu, medic psihiatru, depresia poate afecta felul în care o persoană se simte, gândeşte şi se comportă, dar, mai ales, poate cauza o serie de probleme emoţionale şi fizice. Mai grav, această stare alterează activitatea cotidiană a depresivului atâta timp cât acesta are impresia că viaţa nu merită trăită. De obicei, depresia apare la femei şi, la fel ca toate tulburările psihice, aceasta nu este o slăbiciune sau o insuficienţă personală, ci o tulburare cât se poate de obiectivă.

„Nu o poţi ignora, nici aştepta să treacă de la sine. Nu te blama, nu te amăgi cu automedicaţie, nu amâna consultul psihiatric şi nu te descuraja. Mie îmi place să spun că «se repară», pentru că tratamentul depresiei, la fel ca al tuturor tulburărilor psihice, este o treabă logică şi inginerească. Evident că nu dispunem de tehnologia care ne-ar permite să obiectivăm care neurotransmiţători şi în ce zone ale creierului există probleme. Din fericire, nici nu avem nevoie de aşa ceva, pentru că deficitul fiecăruia dintre neurotransmiţătorii cerebrali particularizează tabloul clinic şi ne semnalează care este tratamentul indicat”, a explicat medicul.

Aceasta a precizat că simptomele depresiei apar aproape în fiecare zi şi sunt suficient de severe pentru a afecta activităţile curente sau relaţiile.

Dintre acestea, amintim stările de tristeţe, lipsa speranţei, plâns facil,

crize de furie, iritabilitate sau frustrare insuficient motivate, tulburări ale somnului. La toate acestea se adaugă pierderea interesului şi a plăcerii chiar şi pentru activităţile curente, oboseala sau lipsa de energie, încetinirea gândirii, a limbajului sau a mişcărilor.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU