Hormonii au un rol extrem de important şi ajută femeile să se păstreze cât mai mult timp sănătoase. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, dezechilibrul hormonal influenţează în mod negativ aparatul reproducător şi nu numai.
Oboseala accentuată, anxietatea, creşterile necontrolate în greutate, durerile şi tulburările menstruale, infecţiile urinare, toate acestea sunt produse de dereglările hormonale din organism.
„Funcţionarea normală a glandelor şi producţia de hormoni sunt influenţate de diverşi factori: alimentaţie, stilul de viaţă, activitatea fizică, stresul, vârsta şi ovulaţia. Dereglările hormonale reprezintă o cauză frecventă de prezentare la medic, aşa că, dacă vă confruntaţi cu una din problemele menţionate, în cadrul ambulatoriului nostru, dr. Roxana Miron, medic specialist endocrinolog, oferă consultaţii în fiecare zi de miercuri, între orele 16.30 şi 19.00”, au precizat specialiştii „Euromaterna”.
Medicii spun că dereglările hormonale la femei apar mai ales din cauza deficitului de estrogeni. Estrogenul este un hormon cu multe beneficii, el fiind responsabil de asigurarea rezistenţei osoase, sensibilităţii la insulină, libidoului normal, somnului de calitate, încetinirea proceselor de îmbătrânire.
De asemenea, el este implicat în reglarea expresiei genetice pentru mii de gene. Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, producţia de estrogen, care este asigurată în principal de ovare, în perioada ovulaţiei, scade. De aceea, deficienţa de estrogen se instalează în perioada de perimenopauză şi la menopauză.
Ca urmare, simptomele care însoţesc deficitul de estrogeni sunt: bufeuri, creştere în greutate, insomnii, uscăciunea pielii, uscăciunea pronunţată a vaginului, oboseala, depresia, căderea părului. În funcţie de cauzele instalării acestui deficit se stabileşte şi planul de intervenţie în vederea corectării lui. De precizat că dereglarea hormonală se poate îndrepta dacă dormim suficient, şi mai ales, asigurăm un aport de magneziu adecvat, evităm stresul sau oboseala fizică excesivă etc. De asemenea, se pot administra sub supraveghere medicală şi plante adaptogene specifice. În privinţa uscăciunii vaginale, aceasta se poate rezolva prin folosirea unor creme vaginale cu efect estrogenic.