06 Decembrie 2020
360 accesări
0 comentarii

Stresul zilnic, alimentaţia deficitară, lipsa iodului şi predispoziţiile din familie favorizează apariţia dereglărilor la nivel tiroidian, probleme ce pot apărea la naştere, adolescenţă, menopauză şi după vârsta de 60 de ani. În cele mai multe dintre cazuri, acestea se tratează pe cale medicamentoasă. În alte situaţii, însă, operaţia de îndepărtare a tiroidei este soluţia salvatoare. Situată la baza gâtului, tiroida este una dintre cele mai mari şi mai importante glande ale organismului, având un rol esenţial în reglarea metabolismului prin hormonii secretaţi.

Pe lângă acest aspect, hormonii T3 şi T4, produşi din iodul conţinut de alimente, au rol şi în reglarea temperaturii corpului, în accelerarea sau diminuarea arderilor, în reglarea colesterolului şi ritmului cardiac, în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos, influenţând, de asemenea, şi tranzitul intestinal, hormonii sexuali, părul, pielea şi unghiile.

Cele mai frecvente dereglări ale tiroidei apar fie din cauza deficitului de hormoni (hipotiroidia), care se poate corecta prin administrarea de medicamente, fie din cauza excesului de astfel de hormoni (hipertiroidie), care poate necesita tratament chirurgical.

Potrivit dr. Răducu Stănciulescu, în hipertiroidie, operaţia nu este mereu prima opţiune, ci este recomandată doar în cazul în care nu se obţine răspuns favorabil la tratamentul medicamentos sau la cel cu iod radioactiv, într-o perioadă de 3-6 luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU