lapte de capra praf sau natural e recomandat - noi asa am tratat si am avut rezultate pe termen lung. Cremele si unguentele trateaza doar eruptia nu si cauza.
Din ce în ce mai mulţi copii, bebeluşi în speciali, suferă de dermatită atopică. Cunoscută ca o afecţiune a pielii, dermatita atopică este o boală care nu îşi cunoaşte încă vindecarea însă, cu un tratatement adecvat, ea poate fi ţinută sub control. Potrivit specialiştilor, în România unul din cinci bebeluşi dezvoltă această afecţiune, cauzele ei ţinând mai mult de factori genetici.
Cum se manifestă
Dermatita atopică este o afecţiune obişnuită a pielii, care apare de obicei în jurul vârstei de 3 luni, dar poate sa apărea şi la vârste mai fragede. La nou-nascuti dermatita atopică apare cel mai adesea pe faţă, în special pe obraji şi bărbie. Odată cu creşterea copilului, leziunile se localizează mai ales pe gât, pielea se usucă şi devine solzoasă în jurul coatelor, încheieturile mâinilor şi în spatele genunchilor. După fiecare erupţie, există o fază de remisie. Aceste erupţii încep cu simpla pată roşie pe piele care începe să mănânce. Pielea devine uscată si aspră în anumite zone şi începe să supureze înainte să se formeze băşici.
„Unul din cinci bebeluşi din ţara noastră dezvoltă dermatită atopică”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Cauzele bolii sunt genetice, a arătat specialistul, astfel că dacă unul dintre părinţi suferă de astm bronşic, rinită alergică sau conjunctivită, afecţiuni declanşate de alergii şi cu care dermatita atopică este asociată, există o mare probabilitatea ca bebeluşului să-i apară dermatita atopică.
Afecţiunea debutează la 6 - 12 săptămâni, dar în numeroase cazuri trece în jurul vârstei de 18 luni. Face parte din rândul bolilor cutanate nevindecabile, dar poate fi ţinută sub control cu o serie de medicamente.
Sfaturi de la specialist
Deşi nu este o boală vindecabilă, specialistul dermatolog este cel care vă poate ajuta să scăpaţi de supărătoarele şi inesteticele pete. Tratamentul este prescris numai de medic, iar dacă este urmat corect, erupţiile ar trebui să dispară în aproximativ zece zile. Eczemele pot reapărea însă, motiv pentru care pielea copilului trebuie îngrijită corespunzător. Este indicată îmbrăcarea lui numai în hăinuţe de bumbac, care trebuie spălate cu detergent fără balsam. Baia nu va dura mult, apa să nu aibă mai mult de 36 de grade Celsius, iar săpunurile şi şamponul vor fi înlocuite cu produse antiseptice, lichide.
Pentru perioada sezonului rece, dr. Gheorghe Nicola recomandă aplicarea unei creme emoliente, care are rolul de a înmuia şi de a destinde ţesuturile congestionate sau înăsprite. Totodată, este indicat să fie evitate parfumurile sau produsele de îngrijire parfumate.
În ceea ce priveşte alimentaţia, medicii spun că în perioada bolii este bine să fie evitate produsele cu factor alergen, precum căpşunile, ouăle, arahidele, soia, alunele, roşiile etc. Nici expunerea la fum de ţigară, păr de animale, acarieni, polen sau praf nu este indicată, având în vedere că boala poate fi declanşată pe fond alergenic.
Concomitent cu tratamentul prescris de medic, mămicile pot lua măsuri acasă pentru uşurarea senzaţiei de usturime şi mâncărime. Leziunile dermatitei atopice vor fi tamponate cu apă rece, copilul va fi îmbrăcat în haine largi, din bumbac, în niciun caz în lână sau materiale sintetice.
Tratamente
Tratament: dermocorticoizii şi cremele emoliente
În timpul erupţiilor: dermatologii prescriu creme sau unguente care conţin corticoizi, cunoscuţi sub numele de dermocorticoizi. Acestea ajută la tratarea leziunilor din momentul apariţiei. Odată ce acestea dispar, cremele emoliente refac hidratarea unei pieli extrem de uscate. Acest lucru va ajuta la prevenirea erupţiilor. Cremele pentru pielea atopică ar trebui aplicate pe întregul corp o data sau de două ori pe zi. Pentru a reduce numărul de erupţii se recomandă ca bebeluşii şi copiii să facă duş în loc de baie.
CITEŞTE ŞI: DERMATITA SEBOREICĂ, o boală sau simple eczeme? Care sun cauzele, simptomele şi tratamentul
Geluri de duş şi creme emoliente recomandate în dermatita atopică:
Masuri preventive
lapte de capra praf sau natural e recomandat - noi asa am tratat si am avut rezultate pe termen lung. Cremele si unguentele trateaza doar eruptia nu si cauza.