04 Decembrie 2020
473 accesări
0 comentarii

Din păcate, dermatita atopică este o afecţiune cronică de lungă durată care afectează pielea şi se manifestă în rândul copiilor, în primii lor ani de viaţă, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. Boala este foarte frecventă la sugar, iar simptomele şi puseele sunt declanşate de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene, precum lactatele, fructele cu seminţe, soia etc.

Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune aşa, este că mulţi copii cu dermatită atopică intră în remisie definitivă a bolii când mai cresc, deşi pielea lor rămâne uscată şi se irită uşor. În plus, dermatita atopică nu este contagioasă, deci nu trebuie să vă temeţi că aţi putea avea şi dumneavoastră aşa ceva. Potrivit dr. Ruxandra Ionescu, această afecţiune este de două feluri. Prima este dermatită infantilă, manifestată până la vârsta de doi ani, care apare sub forma unor leziuni cu caracter acut dispuse mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului şi a extremităţilor. Totodată, la copiii mici, iritaţia cu mâncărime poate produce o erupţie cu cruste care apar în special pe faţă şi scalp sau pete care pot apărea oriunde.

Apoi, există dermatita copilăriei, aceasta apărând între patru şi zece ani, care se manifestă sub forma unor leziuni mai puţin acute şi mai puţin umede, frecvent localizate în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, eritemul şi edemul în jurul ochilor.

„Oricum, dermatita atopică este considerată o afecţiune cu mulţi factori, de aceea este şi greu de tratat. În general, principala cauză este predispoziţia ereditară, iar în cazul în care ambii părinţi au prezentat alergii în copilărie, probabilitatea este foarte mare ca sugarul să sufere de dermatită atopică”, a explicat medicul.

Altfel spus, dermatita atopică este o boală complexă, a cărei cauze nu sunt cunoscute pe deplin, dar ea poate fi ţinută sub control, prin respectarea tratamentului indicat de medic şi evitarea anumitor factori declanşatori.

După cum specificam mai sus, cauzele dermatitei atopice nu sunt complet elucidate, dar medicii specialişti au scos în evidenţă câţiva factori importanţi. În primul rând, se pare că factorii genetici joacă un rol foarte important, urmaţi de factorii de mediu, care reprezintă al doilea mare risc în declanşarea acestei afecţiuni. Practic, diversificarea precoce a alimentaţiei pare să crească frecvenţa dermatitei atopice. De fapt, a subliniat medicul, alimentele nu cauzează direct dermatita atopică, însă anumite alergii provocate de acestea o pot declanşa. De exemplu, la bebeluşi, afecţiunea îşi face debutul prin leziuni roşii, de tip eczematos, cu margini difuze, acoperite de vezicule, eroziuni şi cruste.

Localizarea tipică este pe faţă şi la nivelul suprafeţelor de extensie a membrelor (cot, genunchi).

Datorită mâncărimii, sugarul se scarpină des, în special noaptea, este irascibil, plânge mult şi se trezeşte de mai multe ori în timpul nopţii.

Alte cauze sunt: factorii de contact - agenţii de curăţare ce conţin alcool, substanţele care usucă pielea (astringente), parfumuri, detergenţi şi săpunuri dure, dar şi îmbrăcămintea strâmtă şi abrazivă sau materialele sintetice. Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declanşatori ai leziunilor, controlarea pruritului, suprimarea inflamaţiei prin refacerea barierei cutanate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU