30 Octombrie 2015
1210 accesări
0 comentarii

Dermatita de scutec este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ele pielii bebeluşilor. Principala cauză care provoacă inflamaţia este contactul prelungit al urinei şi fecalelor cu pielea sensibilă a celui mic, ducând la iritaţii locale şi chiar la infecţii. Urina schimbă PH-ul pielii, permiţând bacteriilor să se dezvolte rapid şi sigur.

Dermatita poate apărea pe toată perioada cât copilul poartă scutece, dar este mai frecventă în primele 15 luni de viaţă, cu precădere între lunile opt şi 10.

Mai mult, bebeluşii cu pielea sensibilă pot dezvolta erupţii cutanate. Anumite tipuri de detergenţi, săpunuri, scutece, (coloranţii din scutece îndeosebi), sau chiar şerveţele umede pot afecta pielea celui mic.

Încă o cauză poate fi schimbarea stilui alimentar, sau introducerea în meniul bebeluşului a unui tip de hrană care nu-i prieşte şi care poate modifica atât compoziţia cât şi frecvenţa scauneler, lucru care duce, indirect la dermatită. Copiii care se confruntă cu diaree sunt mai predispuşi să sufere de această problemă.

De asemenea, dermatita de scutec care durează mai mult de câteva zile, în pofida respectării tuturor măsurilor de igienă, poate fi cauzată şi de prezenţa unei ciuperci cunoscută sub numele de Candida albicans. Tratamentul medicamentos pe bază de antibiotice creşte semnificativ riscul de infectare cu acest tip de fungi.

Cum se previne dermatita de scutec:

  • schimbaţi scutecul murdar sau ud al bebeluşului cât de des posibil şi curăţaţi foarte bine pielea.
  • lăsaţi pielea celui mic să se usuce complet între schimbările de scutece.
  • dacă pielea este iritată, evitaţi ştergerea acesteia cu materiale care ar putea agrava iritaţia. Folosiţi un prosopel moale, din fibre naturale.
  • aplicaţi creme speciale şi loţiuni pentru piele sensibilă, dar doar pe pielea curată şi uscată. Uleiul de parafină şi oxidul de zinc sunt ingredientele ideale.
  • ideală este şi alegerea unuiscutecpotrivit. Trebuie să se ţină cont atât de materialul din care este confecţionat, cât şi de mărimea acestuia. Scutecele prea mici sau prea mari pot crea disconfort fizicşi astfel poate apărea mult mai uşor dermatita.
  • când cel mic prezintă dermatită de scutec se recomandă evitarea spălarii zonei afectate cu săpun sau folosirea şerveţelelor umede. Alcoolul şi parfumul din aceste produse pot irita pielea.
  • în cazul în care folosiţi scutece din material textil, citiţi cu atenţie indicaţiile de pe etichetă, pentru a vedea clar la ce temperatură trebuie spălate, cu ce tip de detergent, dacă necesită clătire suplimentară, etc.
  • evitaţi utilizarea înălbitorului şi balsamului de rufe în cazul scutecelor din material textil, pentru a preveni alergiile şi iritaţiile.

Atenţie! O idee foarte bună este să ţineţi copilul fără scutec mai multe ore pe zi, pentru a lăsa pielea acestuia să respire şi să se vindece. Dacă îngrijirea este realizată ca la carte, dermatita va dispărea în două, trei zile. În sens contrar, trebuie să vă adresaţi medicului. Uneori, dermatita de scutec se poate complica cu o infecţie secundară.

Sugarii cu afecţiuni dermatologice cum ar fi eczema sau dermatita atopică au un risc mai mare de a face dermatită de scutec.

Mulţi părinţi se întreabă ce scutece să folosească. Nu există o regulă care să spună că scutecele de pânză sunt mai bune decât cele de unică folosinţă sau invers, deşi acestea din urmă pot menţine pielea copilului mai uscată. Este important să se observe orice inflamaţie apărută pe pielea celui mic, şi să se ia măsuri urgente.

Taguri articol: bebe dermatita de scutec

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii