28 Septembrie 2022
219 accesări
0 comentarii

La un moment dat, oamenii se pot confrunta inclusiv cu iritații în spatele urechilor, acestea putând fi cauzate de o reacţie alergică. Cu toate acestea, ele pot fi şi un simptom al unor patologii mai grave, în condițiile în care iritaţia sau erupţia cutanată în spatele urechilor este des întâlnită, tinzând să fie afectată de numeroase afecţiuni.

De-a lungul timpului, acest simptom a fost asociat cu anumite boli autoimune, cum ar fi psoriazisul. De asemenea, iritaţia poate fi legată de infecţii virale, cum ar fi rubeola. Aceasta este și motivul pentru care este foarte important să ştiți ce patologii pot da naştere acestei probleme. În principiu, diferenţierea etiologiei unei iritaţii în spatele urechilor ajută la iniţierea unui tratament adecvat în timpul util. Ce simptome însoţesc iritaţia în spatele urechilor?

În primul rând, a precizat dr. Sabrina Manolache, iritaţia în spatele urechilor se manifestă ca o erupţie cutanată localizată. Adesea, doar una dintre cele două urechi este afectată, deşi iritaţia poate fi bilaterală. Totodată, iritaţia poate fi netedă sau neregulată, are o culoare roşie intensă sau albicioasă. Alteori, chiar şi petele care o formează pot fi mici şi uşor împrăştiate sau unite. „De foarte multe ori, pacienţii vin şi îmi spun că simt durere în această zonă, febră sau stare generală de rău. Tocmai de aceea, este necesar să identificaţi dacă a existat un factor declanşator, cum ar fi un alergen sau un agent iritant. De asemenea, dermatita de contact poate fi o cauză, aceasta referindu-se la un proces inflamator care are loc pe piele. Practic, este o reacţie alergică declanşată de o substanţă specifică, numită alergen. Apoi, nichelul este unul dintre cei mai frecvenţi factori declanşatori. Acest mineral face parte din multe accesorii, cum ar fi cerceii. Un alt alergen comun este parafenilendiamina, care este adesea prezentă în vopselele de păr”, subliniat medicul.

În ceea ce priveşte dermatita de contact, aceasta poate provoca iritaţii în spatele urechilor. Zona este adesea uscată şi solzoasă, pe lângă faptul că produce mâncărimi intense. Pentru a diagnostica această boală se efectuează aşa-numitele teste de alergie, iar tratamentul principal se bazează pe evitarea alergenului specific. La rândul lor, medicamentele antihistaminice orale pot fi prescrise pentru ameliorarea simptomelor. În acelaşi timp, şi psoriazisul este o boală inflamatorie cronică a pielii, care poate duce la iritaţii în spatele urechilor. Nu în ultimul rând, rubeola este o infecţie virală care afectează mai mult copiii şi care, de obicei, este autolimitată şi benignă. Majoritatea cazurilor sunt uşoare sau asimptomatice. Cu toate acestea, la femeile însărcinate, boala poate duce la complicaţii grave. Acestora le apare frecvent o erupţie pe faţă, dar câteodată ea tinde să se răspândească în alte părţi ale corpului, ducând inclusiv la iritaţii în spatele urechilor.

Taguri articol: sfatul medicului dermatită

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU