Saliva spumoasă se referă la cea care are o consistență spumoasă, asemănătoare spumei de bere. Acest aspect, susțin specialiștii, poate avea mai multe motive, cum ar fi excesul de aer. De exemplu, uneori, atunci când vorbiți sau mestecați gumă, puteți introduce accidental aer în salivă, ceea ce o face să devină spumoasă. Totodată, nivelurile scăzute de hidratare pot afecta compoziția salivei, făcând-o să devină mai densă și să aibă aspect spumos, ca și consumul de anumite alimente sau băuturi. Mai mult decât atât, anumite alimente sau băuturi pot modifica temporar aspectul salivei, făcând-o să devină spumoasă, dar și unele boli sau afecțiuni medicale pot afecta compoziția salivei, inclusiv aspectul său.
Dacă ați observat o schimbare semnificativă în salivă sau dacă aceasta este însoțită de alte simptome neobișnuite, cum ar fi durere în gură sau gât, dificultăți la înghițire, ar trebui să consultați un medic. Un medic poate determina cauza specifică și, dacă este necesar, poate recomanda tratament sau alte măsuri corective. Pentru a reduce sau a scăpa de saliva spumoasă, puteți lua în considerare următoarele măsuri:
hidratarea adecvată. Ca urmare, asigurați-vă că beți suficientă apă pe parcursul zilei, pentru a menține o hidratare corespunzătoare. De ce? Pentru că deshidratarea poate duce la modificări ale consistenței salivei.
Nu uitați nici de igiena orală, care trebuie să fie una adecvată, inclusiv periajul dinților și utilizarea aței dentare, ce pot ajuta la menținerea sănătății cavității bucale. În plus, evitați alimentele și băuturile iritante: alimentele și băuturile prea condimentate, acide sau alcoolul, care pot irita mucoasa gurii și pot duce la salivație excesivă sau schimbări în consistența salivei.