FILIZ OMER
Bolile parodontale, gingivita şi parodontita sunt boli cronice infecţioase ale gingiilor şi oaselor ce susţin dinţii, care, netratate, duc, în timp, la pierderea lor.
Manifestările clinice ale îmbolnăvirii parodontale sunt: sângerarea gingiilor la periaj, aspectul tumefiat (umflat), culoarea vineţie cauzată de inflamaţia cronică iar, în stadiile avansate ale bolii, mobilitatea dentară de diferite grade şi, nu în ultimul rând, halena (mirosul urât al gurii) cauzat de secreţiile fetide din pungile parodontale.
Netratată, boala parodontală duce la pierderea dinţilor
Factorul determinant al bolii parodontale (parodontoza în termeni populari) şi al cariilor dentare este placa bacteriană, ea localizându-se atât pe suprafeţele dentare intacte, cât şi pe obturaţiile dentare şi pe lucrările dentare realizate din anumite materiale care devin poroase cu trecerea timpului, ca, de exemplu, acrilatul.
Profilaxia bolii parodontale este o metodă modernă de tratament ce implică detectarea acesteia din stadiul incipient şi prevenirea complicaţiilor prin stoparea ei în evoluţie. Ea constă în realizarea unui tratament profesional de igienizare.
Curăţarea profesională a dinţilor implică îndepărtarea depozitelor de placă bacteriană şi piatră sau tartru (conglomerat bacterian dur rezultat în urma calcificării plăcii bacteriene) acumulate pe suprafeţele dentare şi în şanţul gingival de-a lungul timpului.
Aceasta se poate realiza prin detartraj ultrasonic sau manual, cu ajutorul unor chiurete speciale.
Detartrajul ultrasonic nu este o manoperă dureroasă şi constă în folosirea unui instrument ce emite nişte vibraţii în masa blocurilor de tartru pentru a le disloca şi, în acelaşi timp, pulverizează un jet uşor de apă pentru a menţine dintele la o temperatură normală şi de a îndepărta bucăţile de tartru dislocate. Ansele folosite la detartrajul ultrasonic au partea activă boantă pentru a nu afecta structura smalţului. Detartrajul ultrasonic este completat de cel manual care se realizează cu instrumentar manual reprezentat de chiuretele subgingivale.
În completarea detartrajului se face air-flow ce foloseşte un aparat care pulverizează o pulbere cu granulaţie fină pe suprafaţa dinţilor, cu ajutorul aerului şi apei. Această pulbere ajunge în zone greu accesibile fiind metoda de elecţie pentru curăţarea lucrărilor vechi, pe sub corpul de punte; de asemenea, elimină, fără disconfort pentru pacient, coloraţiile induse de nicotină sau alte alimente ce pătează dinţii, realizând în acelaşi timp şi o uşoară albire dentară fără a interveni în structura dinţilor cu substanţe nocive.
Ultima etapă constă în lustruirea suprafeţelor dentare cu periuţa rotativă şi paste de profilaxie cu granulaţii de diferite dimensiuni ce conţin substanţe antiplacă sau fluor, urmată apoi de lustruirea suprafeţelor interdentare cu benzi abrazive.
După curăţarea profesională a dinţilor, recomandăm aplicaţii topice cu geluri fluorizante pentru a creşte rezistenţa smalţului şi, de asemenea, aplicaţii topice cu substanţe antiplacă şi antiinflamatorii pentru sănătatea gingiilor.
Cum să ne ferim de gingivită?
O curăţare profesională a dinţilor corect realizată tratează stadiul incipient al îmbolnăvirii parodontale numită gingivită, cu revenirea la normal a gingiilor şi stopează în evoluţie boala parodontală avansată prin reducerea inflamaţiei întreţinută de încărcătura microbiană din placa bacteriană şi tartru.
Pentru menţinerea sănătăţii orale recomandăm un tratament profesional de igienizare o dată la şase luni şi controale regulate la medicul dentist.