09 Septembrie 2016
2144 accesări
32 comentarii

Stilul de viaţă nesănătos, stresul, ritmul ameţitorîn care trăim, calitatea vieţii, toţi aceşti factorine influenţează stareade sănătate, fizică şi psihică. Astfel, medicii constatăcă anumite afecţiunise manifestă în mod îngrijorător în ultimii ani, devenind aşa-numitele„boli ale secolului XXI“: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, depresia, Alzheimer.

Diabetul ocupă un loc din ce în ce mai important în acest top, iar diabetul zaharat de tip 2 este cea mai des întâlnită formă a bolii. Caracteristica principală a diabetului este faptul că organismul nu poate folosi eficient insulina. Dacă organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor începe să afecteze diverse organe şi sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos şi inima.

„Diabetul zaharat de tip 2 se tratează prin modificarea stilului de viaţă, medicamente orale şi insulină. Unii oameni îşi pot ţine diabetul sub control printr-o alimentaţie echilibrată şi sport, dar majoritatea pacienţilor vor necesita tratament medicamentos şi/sau insulină. Diabetul zaharat de tip 2 este o boală evolutivă, chiar dacă la început nu veţi avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce în ce mai riguros”, avertizează dr. Ioana Florenţiu, medic specialist diabet zaharat nutriţie şi boli metabolice.

Cine este predispusExistă şi anumite persoane ce prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, respectiv: cele trecute de 40 ani, supraponderale sau obeze, seden-tare. Mai mult, riscul creşte suplimentar dacă suferiţi de hipertensiune arterială, dacă aveţi în familie persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, chiar şi la o vârstă înaintată, iar pentru femei - dacă au născut un copil cu greutatea mai mare de 4 kg.

Dacă vă regăsiţi pe această listă este recomandat să vă determinaţi anual glicemia şi profilul lipidic. Valoarea normală a glicemiei, dimineaţa, pe nemâncate, este între 60 şi 100 mg/dl, valorile mai mari de 100 mg/dl se investighează de către medicul diabetolog prin analize de specialitate.

„Investigaţiile şi tratamentul diabetului zaharat sunt decontate integral de către CNAS prin programul naţional de diabet zaharat. Astfel, cu trimitere de la medicul de familie, pacienţii se pot prezenta la o primă consultaţie gratuită la medicul diabetolog.După confirmarea diagnosticului se va completa o fişă de dispensarizare (de luare în evidenţă). Este important de ştiut că un pacient nu se poate prezenta la un al doilea medic diabetolog după înregistrare, decât cu acordul medicului curant (cel care a înregistrat iniţial pacientul) şi cu o copie după fişa de dispensarizare”, explică specialistul.

Monitorizarea sănătăţii,extrem de importantă!Urmărirea pacienţilor cu diabet zaharat se poate face lunar sau trimestrial. Foarte important, o dată la 6 luni, ar trebui efectuată o spitalizare de zi, adică o formă de internare cu durata de câteva ore, perioadă în care se pot efectua mai multe investigaţii pe care medicul le consideră necesare, de exemplu: analize de sânge, de urină, electrocardiogramă, ecografie abdominală, diverse consulturi de specialitate (oftalmologic, neurologic, cardiologic).

Spitalizarea de zi are o durată de maxim 12 ore, timp în care se pot face mai multe investigaţii medicale clinice şi paraclinice, pentru diverse afecţiuni. La externare, pacientul poate beneficia de aceleaşi servicii ca la spitalizarea continuă, adică primeşte bilet de externare, scrisoare medicală, reţetă compensată sau gratuită, concediu medical, referate, certificate medicale etc.

„Avantajele spitalizării de zi, pentru pacienţi, sunt multiple: nu există costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacienţilor asiguraţi), se fac multe investigaţii într-un timp relativ scurt, iar la final se obţin pe loc rezultatele şi reţeta. Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi făcută de orice medic specialist sau de familie în contract cu orice Casă de Asigurări de Sănătate din ţară”, adaugă medicul specialist.

Taguri articol: boli şi afecţiuni diabet

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

32 comentarii

ieri, ora 17:17
Ilukxb
Snjgsd dqsxqd

プレドニン錠 10 mg 強さ - ドキシサイクリン 副作用 イソトレチノイン 海外通販

miercuri, 20 noiembrie
Tkfibn
Ksvetw fwzyco

シルデナフィル通販 - タダラフィル処方 シアリス 副作用

luni, 18 noiembrie
Lzpqex
Anwper bajgmv

гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓійЂљиІ©гЃЉгЃ™гЃ™г‚Ѓ - гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі е‰ЇдЅњз”Ё г‚ёг‚№гѓ­гѓћгѓѓг‚Ї - 500mg

14 noiembrie
Akhono
Heuvjy tkzmzt

buy cabergoline generic - buy premarin without prescription alesse price

11 noiembrie
Jetqxx
Brquhr rrpdcj

order yasmin without prescription - femara 2.5 mg cheap order anastrozole 1mg

8 noiembrie
Tudmos
Bywejt ntwmus

order generic norethindrone 5 mg - purchase aygestin for sale generic yasmin

3 noiembrie
Mljvyd
Kyrhfv ixqxgy

buy cheap generic alendronate - purchase pilex generic medroxyprogesterone oral

2 noiembrie
Twcmbw
Behzeu eamcqn

brand progesterone - progesterone canada fertomid pill

29 octombrie
Wwimgg
Jcuncr idngpg

order capecitabine 500 mg generic - danazol cheap danazol 100 mg generic

28 octombrie
Whcngj
Bhklnv dhmfvo

buy generic bupropion over the counter - buy generic ayurslim over the counter shuddha guggulu price

1234