Eu pentru detoxifiere cand am probleme iau Untoxin. E un supliment pentru asa ceva.
Cunoscutul medic nutriţionist, Mihaela Bilic, recomandă un program de detoxifiere pentru 4 săptămâni.
Saptamana 1 – eliminarea toxinelor
Saptamana 2 – relaxarea
Saptamana 3 – incarcarea cu energie
Saptamana 4 – transformarea obiceiurilor detox in stil de viata
Saptamana 1: Detoxifierea
"Organismul are nevoie din timp in timp sa fie curatat in profunzime inainte de a fi asfixiat de o alimentatie prea bogata in calorii, grasimi si zahar sau de alte elemente nocive precum: nicotina, alcool, oboseala cronica, sedentarism, stres.
Cel putin de 2 ori pe an (primavara si toamna) incercati sa urmati un program alimentar din care sa eliminati toate produsele „grele“ astfel incat, gratie unei diete hipocalorice si usor de digerat, sa-i permiteti organismului sa arda depozitele de grasime, sa-si reinnoiasca celulele si sa elimine toxinele in exces. Un sfert din consumul energetic zilnic este monopolizat de absorbtia si metabolizarea alimentelor, de aceea facand o economie in acest sector veti pune la dispozitia ficatului, rinichilor, plamanilor, tubului digestiv si pielii cantitati suplimentare de energie necesara detoxifierii", spune dr. Mihaela Bilic.
Legumele si fructele sunt singurele produse care hranesc organismul si in acelasi timp dreneaza excesul de toxine.
Datorita continutului bogat de minerale, acestea neutralizeaza aciditatea din tesuturi si directioneaza energia folosita in procesele de absorbtie catre cele de eliminare.
In aceasta etapa se elimina treptat produsele de origine animala (carne, oua, mezeluri, lapte si branzeturi), excitantii (cafea, ceai, zahar, miere, ciocolata, alcool), uleiul si alte grasimi folosite la gatit, produsele de patiserie, dulciurile si bauturile racoritoare.
Saptamana 2: Relaxarea
Hormonul de stres – cortizolul – creste aciditatea in organism si, pe masura ce stresul devine cronic, provoaca dereglarea echilibrului acido-bazic, creste productia de radicali liberi cu efect nociv, scade eficienta sistemelor de detoxifiere, creste contractura musculara si tensiunea arteriala.
In perioada DETOX este esentiala atat eliminarea starii de incordare (yoga, exercitii de respiratie, meditatie, aromaterapie), cat si adoptarea unei alimentatii antistres bogata in:
• proteine (peste si fructe de mare) – stimuleaza productia de dopamina necesara functionarii optime a sistemului nervos
• carbohidrati complecsi (fulgi de ovaz, tarate, orez si paste integrale) – elibereaza treptat energia necesara depasirii situatiilor tensionate
• acizi grasi polinesaturati omega-3 (somon, ton, sardine) – scad procesele inflamatorii
• antioxidanti si fitonutrienti (legume si fructe) – neutralizeaza actiunea radicalilor liberi.
In aceasta perioada, una din mesele principale (pranzul sau cina) trebuie sa contina doar legume si fructe proaspete (neprelucrate termic).
Saptamana 3: Energizarea
Pentru cresterea nivelului de energie al organismului si intarirea sistemului imunitar este nevoie de tehnici musculare (Pilates), de masaje revitalizante cu uleiuri esentiale si de o alimentatie sanatoasa, echilibrata, consumata cu placere.
Dieta acido-bazica ce contine 70% produse bazice si 30% produse acide este ideala pentru inlaturarea stresului si a oboselii, redobandirea energiei si incetineste procesul de imbatranire.
Saptamana 4: Implementarea obiceiurilor DETOX
Pentru a prelungi efectele binefacatoare ale programului DETOX, se recomanda integrarea noilor obiceiurilor (dieta, miscare, intretinere corporala) in viata de zi cu zi, respectarea lor fiind parte integranta a unui stil de viata sanatos.
Chiar daca presupun efort si disciplina, aceste gesturi simple, odata intrate in rutina, vor produce o schimbare profunda si benefica pentru organism atat din punct de vedere fizic (cresterea tonusului si rezistentei, eliminarea oboselii, durerii si tensiunii), cat si psihologic (calm, relaxare, linistire).
Dimineata
La pranz
Seara
Alte sfaturi
Exemplu de meniu detox
Mic dejun
• 1 pahar apa calduta cu lamaie
• 2 fructe de sezon sau 1 felie paine integrala cu putin unt
Pranz – una din urmatoarele variante:
• salata de patrunjel (tabouleh) cu creveti + 1 banana
• ghiveci de legume + 1 para
• salata cu piept de pui + 3-4 felii ananas
• somon cu legume la cuptor + 1 mar
• salata cu branza, masline, ou fiert + 1 piersica
• salata de spanac cu ciuperci si dovlecei + 7-10 prune
Cina
• salata din legume proaspete si o supa sau o ciorba de legume de orice fel (inclusiv fasole boabe, linte), consumate fara limita de cantitate; in salata se poate adauga 1 lingura ulei de masline si zeama de lamaie.
Pe toata perioada se bea apa, ceai verde sau infuzii de plante in cantitate nelimitata.
sursa: www.reginamaria.ro
Eu pentru detoxifiere cand am probleme iau Untoxin. E un supliment pentru asa ceva.