06 Iulie 2017
5630 accesări
0 comentarii

Dezlipirea de retină se referă la apariţia unuispaţiuîntre cele două foiţe ale retinei, intern şi extern, în care pătrunde un lichid. În cele mai multe cazuri, această afecţiune reprezintă o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare, deoarece, altfel, poate duce la pierderea vederii.

„Există trei tipuri principale de dezlipire de retină: regmatogenă, prin tracţiune şi exudativă. Factorii care cauzează dezlipirea de retină pot fi anumite boli ale ochilor, cataractă, traumatisme la nivelul ochilor etc. Dezlipirile pot apărea la orice vârstă, mai frecvent la adulţi, la miopi, precum şi la bătrâni. Uneori, există un istoric familial al retinei desprinse, care este non-traumatică, dar care pare să indice o tendinţă de moştenire. La 5% din pacienţii cu desprindere non-traumatică de retină, la un ochi, apare o detaşare ulterioară şi la celălalt ochi. În consecinţă, cel de-al doilea ochi trebuie examinat in detaliu”, explică dr. Bogdan Cucu, medic oftalmolog.

Şi diabetul poate duce la dezlipire de retină, din cauza vaselor de sânge anormale şi ţesutului cicatricial de pe suprafaţa retinei, apărute la unele persoane cu diabet zaharat.

„În plus, vasele de sânge pot sângera în gelul vitros. Această detaşare poate implica fie zona periferică, fie zona centrală a retinei. Găurile sau rupturile retiniene pot fi tratate prin terapie cu laser sau crioterapie pentru a preveni progresia lor”, adaugă specialistul.

Cum se tratează această afecţiune

Singurul tratament al dezlipirii de retină este operaţia: curăţarea corpului vitros, responsabil de tracţiuni asupra retinei, manevra numită vitrectomie; „alipirea” retinei prin injectarea de gaz în cavitatea oculară, care să „împingă” retina dezlipită spre peretele ocular; „blocarea” rupturilor retiniene cu laser sau cu crioaplicaţii, ambele creând cicatrici pigmentare care nu mai permit intrarea fluidului prin rupturi, împiedicând astfel o recidivă.

„În multe cazuri, de obicei cele grave, este necesară şi injectarea de ulei de silicon, cu rolul de a păstra retina lipită mai ferm de peretele ocular; uleiul de silicon, însă, trebuie extras, lucru care se realizează printr-o nouă intervenţie chirurgicală, la câteva luni de la prima. Există şi forme de dezlipire de retină, de obicei mici, incipiente, care nu necesită intervenţie chirurgicală, ci doar blocarea ei cu aplicaţii laser, cu sau fără injectare de gaz”, adaugă medicul oftalmolog.

Îngrijirea postoperatorie implică, în cazul injecţiilor de gaz expandabil, poziţionarea pacientului astfel încât gazul să tamponeze zona cu ruptura. Complicaţiile posibile postoperatorii sunt recidiva dezlipirii, cataractă, glaucom, infecţie.

Operaţia de dezlipire de retină se vindecă relativ greu, în comparaţie cu alte operaţii oculare. Acuitatea vizuală se recuperează greu, depinzând şi de vechimea şi gravitatea dezlipirii; primele zile postoperatorii pot fi chiar descurajante pentru pacient, care trebuie să se înarmeze cu răbdare şi speranţă, după cum spun chiar specialiştii.

Există şi situaţii de recidivă, destul de frecvente, chiar în ciuda unei operaţii foarte bine efectuate, lucru care nu poate fi prevenit întotdeauna de chirurg.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii