22 Noiembrie 2017
1259 accesări
0 comentarii

Se pare că, încet-încet, lumea pierde lupta cu diabetul, în contextul în care numărul bolnavilor creşte de la un an la altul. În general, majoritatea bolnavilor suferă de diabet de tip 2, legat de obezitate şi lipsa mişcării, iar boala continuă să ia amploare.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât milioane de persoane trăiesc cu această boală la nivel mondial, estimându-se că, până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Mai grav, peste două milioane de femei îşi pierd viaţa, anual, din cauza acestei suferinţe, iar una din şapte naşteri este afectată de diabet gestaţional.


În momentul de faţă, în evidenţele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) sunt aproximativ 36.000 pacienţi, iar numărul acestora este în creştere. Numai anul acesta au intrat în evidenţa Ambulatoriului de Specialitate al SCJU aproximativ 997 pacienţi, a declarat prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, medic şef Clinica Medicină Internă I.


Din păcate, boala afectează din ce în ce mai mulţi copii, astfel că, la ora actuală, 102 minori sunt în evidenţele unităţii sanitare, 25 dintre ei fiind diagnosticaţi anul acesta, trei având diabet zaharat de tip 2.
Există însă dovezi concludente că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit prin modificări în comportamentul alimentar, creşterea activităţii fizice şi scăderea uşoară în greutate. Tocmai de aceea, este de părere medicul, educaţia este esenţială.


„Oamenii trebuie avertizaţi asupra necesităţii recunoaşterii precoce a diabetului zaharat, asupra prevenirii bolii şi a serioaselor consecinţe ale acesteia. Medicii fac tot ce le stă în putinţă: colegii mei tineri se află în şcoli, în licee, acolo unde fac educaţie. Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Aceasta se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient. Nu trebuie să ne lipsească 4-5 porţii legume şi fructe, nu trebuie să ne lipsească efortul fizic. În schimb, trebuie eliminate dulciurile din alimentaţie şi trebuie să facem educaţie, zilnic, copiilor noştri şi, de ce nu, adulţilor care ne educă copiii”, a precizat medicul.


Dacă o persoană a fost diagnosticată cu diabet, îşi poate controla această condiţie patologică, însă majoritatea evită, de fapt, adevărul, pentru că diabetul nu este deloc o boală uşor de gestionat, dacă nu ştii ce este de făcut. Pe de altă parte, mai există o problemă: numeroşi pacienţi se prezintă atunci când au complicaţii, care dau simptomatologie clinică. Este vorba despre polineuropatie sau când apar semnele clasice de dezechilibre, cu urinare frecventă, sete, dar în această situaţie, evoluţia diabetului are cel puţin zece ani. Acestea sunt complicaţii cronice, care pot fi ţinute pe loc, a căror evoluţie poate fi oprită într-o oarecare măsură, dar nu există, în niciun caz, posibilitatea ca aceste complicaţii să dispară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU