Gravidele diagnosticate cu diabet gestațional pot naște copii sănătoși. Dar, atrag atenția specialiștii, este nevoie ca afecțiunea să fie ținută sub control, în caz contrar fiind afectată atât sănătatea mamei, cât și a bebelușului.
Pentru a putea înțelege de ce este important ca o femeie cu risc de diabet gestațional să ceară din timp sfatul unei medic, este esențială înțelegerea cauzelor care stau la baza acestei afecțiuni. „Corpul uman digeră alimente pentru a produce zahăr – glucoză -, combustibilul principal al metabolismului. Ca răspuns, pancreasul produce insulina care ajută la trecerea glucozei din sânge în celulele corpului, unde este folosit ca energie. În timpul sarcinii, placenta care conectează copilul la aportul de sânge, produce niveluri ridicate de hormoni, marea majoritate afectând acțiunea insulinei din celule, ducând astfel la o rezistență a corpului matern la insulină și la creșterea zahărului din sânge. Pe măsură ce copilul crește, placenta produce tot mai mulți hormoni inhibitori ai acțiunii insulinei. În diabetul gestațional, nivelul zahărului de sânge poate ajunge la un nivel care poate afecta creșterea și bunăstarea copilului”, au arătat specialiștii în cadrul programului „Start în viață – formare mama și copilul”, care se desfășoară în această perioadă la Spitalul Municipal Medgidia.
Complicațiile care apar, în cazul netratării corespunzătoare a bolii
Dacă este ținut sub control, prin respectarea unui regim alimentar strict și prin măsurarea constantă a nivelului insulinei, diabetul gestațional este doar o „umbră de neliniște”, care nu lasă însă urme asupra bebelușului sau viitoarei mămici. „Diabetul gestațional prost controlat poate duce la nivele foarte crescute ale glicemiei și poate cauza probleme atât mamei, cât și copilului, incluzând eșecul unei nașteri naturale. Apar riscurile de creștere excesivă în greutate a copilului, de naștere prematură, de complicații neo-natale precum detresa respiratorii, incapacitatea de alimentare spontană, incapacitatea de termoreglare.
Bebelușii născuți din mamele diabetice, cu glicemii necontrolate, au risc de a dezvolta sindrom de detresă respiratorie – o condiție care face dificilă respirația. Bebelușii care suferă de acest sindrom ar putea avea nevoie de respirație asistată mecanic, până când plămânii se vor maturiza și vor deveni mai puternici. Bebelușii mamelor cu diabet gestațional pot prezenta sindrom de detresă respiratorie, chiar dacă nu se nasc prematur, această complicație fiind caracteristică diabetului gestațional”, au mai arătat specialiștii.
Este important de știut că copiii mamelor care suferă de diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta, pe parcursul vieții, obezitate și diabet de tip II.
Alimentația sănătoasă, de bază!
Aceste probleme de sănătate pot fi prevenite. Bineînțeles, nu există garanții, dar adoptarea unui stil de viață sănătos înainte de sarcină scade considerabil riscul dezvoltării acestei condiții medicale. Este important consumul de alimente sănătoase, bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate și calorii, de fructe, legume și cereale integrale, de proteine de calitate.